Klasyczne ciasto marchewkowe polej pysznym lukrem i dodaj posiekane orzechy włoskie lub pekan. Podawaj jako słodki przysmak z filiżanką herbaty lub kawy o każdej porze dnia.
Składniki na ciasto marchewkowe
- 230ml oleju roślinnego, plus dodatek na blaszkę
- 100g jogurtu naturalnego
- 4 duże jajka
- 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ pomarańczy, skórka
- 265g mąki samoprzylepnej
- 335g jasnego cukru muscovado
- 2½ łyżeczki cynamonu
- ¼ świeżej gałki muszkatołowej, drobno startej
- 265g marchwi (około 3), startej na tarce
- 100g sułtanek lub rodzynek
- 100g orzechów włoskich lub pekan, grubo posiekanych (opcjonalnie)
Do zrobienia lukru
- 100g lekko osolonego masła, zmiękczonego
- 300g cukru pudru
- 100g miękkiego sera
Przepis na ciasto marchewkowe

KROK 1
Rozgrzej piekarnik do 180C/160C z termoobiegiem/gazem 4. Nasmaruj olejem i wyłóż pergaminem do pieczenia dno i boki dwóch 20-centymetrowych foremek. Ubij w dzbanku olej, jogurt, jajka, wanilię i skórkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową z dużą szczyptą soli. Wyciśnij wszystkie grudki cukru przez palce, potrząsając miską kilka razy, aby wydobyć je na powierzchnię.
KROK 2
Dodaj mokre składniki do suchych, wraz z marchewką, rodzynkami i połową orzechów, jeśli używasz. Wymieszaj dobrze do połączenia, a następnie podziel pomiędzy foremki.
KROK 3
Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty. Jeśli mokra masa przylgnie do szpikulca, wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, a następnie sprawdź ponownie. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.
KROK 4
Aby zrobić lukier, ubij masło i cukier na gładką masę. Dodaj połowę miękkiego sera i ponownie ubij, a następnie dodaj resztę (dodawanie po kawałku zapobiega rozwarstwianiu się lukru). Wyjmij ciastka z foremek i posmaruj je połową lukru. Polej pozostałym lukrem i posyp pozostałymi orzechami włoskimi. Ciastka można przechowywać w lodówce do pięciu dni. Najlepiej spożywać w temperaturze pokojowej.