Wiele pokarmów jest naturalnie bezglutenowych, takich jak świeże owoce i warzywa, większość nieprzetworzonych lub świeżych mięs zwierzęcych i owoców morza, wiele tłuszczów i olejów, i wiele innych.

Oto kilka wskazówek dotyczących tego, co można jeść w ramach każdej z głównych grup żywności, jeśli masz zaburzenia związane z glutenem.

Białka

Większość świeżych, czystych i niearomatyzowanych białek jest naturalnie bezglutenowa. Na przykład czerwone mięso, takie jak świeża wołowina, wieprzowina, jagnięcina i bizony; świeży kurczak, indyk i owoce morza; orzechy i nasiona; rośliny strączkowe; oraz tradycyjne produkty sojowe, takie jak tofu, tempeh i edamame.

Należy unikać białek pieczonych. Sprawdzaj wszelkie białka, które są przetworzone (np. hot-dogi, wędliny delikatesowe itp.) lub połączone z jakimikolwiek sosami lub przyprawami, a także mięsa mielone.

Produkty mleczne

Wiele produktów mlecznych, szczególnie tych, które są zwykłe lub niesmakowe i/lub nie zawierają dodatków, są z natury bezglutenowe.

Pamiętaj, aby sprawdzić smakowe mleka i jogurty, przetworzone produkty serowe – zwłaszcza pasty i sosy, a także lody, aby upewnić się, że te, które kupujesz, są bezglutenowe.

Owoce i warzywa

Wszystkie świeże owoce i warzywa są bezglutenowe. Jednakże składniki zawierające gluten są czasami dodawane do przetworzonych owoców i warzyw, szczególnie jeśli są one aromatyzowane.

Produkty zwykłe i mrożone, puszkowane w wodzie lub soku, niesłodzone i suszone są zazwyczaj również bezglutenowe, ale dla pewności sprawdź etykiety.

warzywa i owoce

Tłuszcze i oleje

Prawie wszystkie tłuszcze i oleje, od masła po oleje z orzechów i nasion, są naturalnie bezglutenowe. Sprawdź jednak wszystkie spraye do gotowania, jak również wszelkie aromatyzowane lub przyprawione oleje.

Sprawdź czym jest gluten.

Polecane artykuły