Cytryna to okrągły, żywy owoc z rodziny roślin kwitnących Rutaceae. Jej nazwa naukowa to Citrus limon, a pochodzi z północno-wschodnich Indii. Ten jasnożółty owoc cytrusowy ma charakterystyczny kwaśny smak, który zawdzięcza bogactwu kwasu cytrynowego. Wyjątkowy smak cytryny sprawia, że jest ona popularnym składnikiem napojów, deserów i potraw. Prawie wszystkie części cytryny mogą być używane do gotowania i czyszczenia.

Korzyści zdrowotne

Zawarte w cytrynach witaminy, błonnik i związki roślinne mogą zapewnić istotne korzyści dla zdrowia. Miąższ, skórka i sok są bogate w witaminy, które stymulują odporność i zmniejszają ryzyko zachorowania. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy zawarty w cytrynie wspomaga zdrowe trawienie.

Cytryny mogą również zapewnić inne ważne korzyści zdrowotne, takie jak:

Zdrowie serca

Cytryny zawierają około 50 mg witaminy C, co stanowi ponad połowę ilości witaminy C potrzebnej w codziennej diecie. Oprócz wzmacniania odporności, ta dawka witaminy C może zmniejszyć ryzyko udaru i chorób serca przy regularnym spożywaniu.

Cytryna zawiera również wysoki poziom błonnika pokarmowego, który może zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu LDL lub złego cholesterolu. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do miażdżycy, czyli stwardnienia tętnic w obrębie serca.

Zdrowie układu trawiennego

Cytryna zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny, może pomóc zmniejszyć zaparcia i wiele innych problemów i dyskomfortu żołądkowo-jelitowego.

Zarządzanie wagą ciała

Błonnik pektynowy znajdujący się w cytrynach rozszerza się po spożyciu, dzięki czemu czujesz się syty szybciej i dłużej. Woda cytrynowa jest często reklamowana jako skuteczne narzędzie w odchudzaniu i zarządzaniu wagą. Naukowcy wykorzystali w tym badaniu myszy, a skutki dla ludzi nie zostały przetestowane. Ważne jest również, aby zauważyć, że picie wody może utrzymać Cię pełnym i pomóc Ci uniknąć przekąski tak skutecznie, jak cytryna.

Zapobieganie anemii

Podczas gdy cytryna nie zawiera wyjątkowo wysokich poziomów żelaza, może pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z pokarmów roślinnych w diecie. Utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza pomaga zapobiegać anemii, która jest niższą niż średnia liczbą czerwonych krwinek, często w wyniku niedoboru żelaza.

Zapobieganie powstawaniu kamieni nerkowych

Cytryny uzyskują swój kwaśny smak dzięki dużej zawartości kwasu cytrynowego. Niektóre badania pokazują, że kwas cytrynowy może pomóc w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych.

Odżywianie

Cytryny są doskonałym źródłem:

  • Witaminy C
  • Błonnika pokarmowego
  • Kwas cytrynowy
  • Żelazo
  • Składniki odżywcze na porcję

1/2 filiżanki porcji cytryny zawiera:

  • Kalorie: 31
  • Białko: 1 gram
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Węglowodany: 10 gramów
  • Błonnik: 3 gramy
  • Cukier: 3 gramy

Wielkość porcji

Cytryna jest aromatycznym i zdrowym dodatkiem do większości przepisów, ale jak wszystkie owoce zawiera naturalny cukier. Powinieneś ograniczyć spożycie cytryny do pół filiżanki lub mniej jej przekrojonej i obranej formy, aby utrzymać zrównoważoną dietę.

Jak przygotować cytrynę

cytryny - Jak przygotować cytrynę
cytryny – Jak przygotować cytrynę

Dzięki wyraźnemu kwaśnemu smakowi, cytryny dodają śmiałego aromatu do wielu przepisów. Cytryna jest popularnym składnikiem w gotowaniu i pieczeniu, a Ty możesz wykorzystać prawie każdą część tego wszechstronnego owocu.

Zwykły kawałek cytryny może dodać kojący i odświeżający smak do wody i herbaty.

Sok i skórka z cytryny, często łączone z masłem lub oliwą, to kluczowy składnik wielu popularnych dań z owoców morza i mięsa, a także deserów.

Skórkę z cytryny można otrzeć i dodać do wypieków, herbaty, zupy i wszelkiego rodzaju napojów. Oto kilka sposobów na przygotowanie tego wszechstronnego i żywego owocu:

  • Zrób klasyczną, lodowatą lemoniadę z organicznym cukrem lub alternatywą cukru i wodą
  • Użyj cytryny, aby dodać smaku do dania risotto
  • Stwórz orzeźwiający sos cytrynowo-maślany do łososia lub kurczaka.
  • Upiecz pikantne i słodkie ciasto cytrynowe.
  • Rozkoszuj się luksusowym, pikantnym cytrynowym batonikiem
  • Użyj skórki z cytryny jako smacznej dekoracji do herbaty lub napoju alkoholowego
  • Przygotuj pyszną grecką zupę cytrynową z kurczakiem

Polecane artykuły