Przyprawy to nie tylko sposób na dodanie smaku do Twoich ulubionych potraw. Wiele z nich dostarcza również sporej dawki antyoksydantów, składników odżywczych, minerałów i witamin.
Imbir, który pochodzi z kwitnącej rośliny korzeniowej, szczególnie zapewnia wiele wspaniałych korzyści dla zdrowia. Znaleziony najpierw w Azji Południowo-Wschodniej, przyprawa ta jest używana w praktykach medycyny wschodniej od IX wieku, a także jest podstawą kuchni azjatyckiej, indyjskiej i karaibskiej.
Z samych pozorów imbir nie wygląda na wzmacniacz organizmu. Kiedy jesz imbir, zjadasz korzeń (zwany kłączem), który przypomina mniejszego słodkiego ziemniaka lub nawet sękate drzewo.
Ale imbir jest zarówno pyszny, jak i bardzo odżywczy. Dietetyk Candace O’Neill, RD, LDN, dzieli się wieloma korzyściami zdrowotnymi imbiru i wyjaśnia, dlaczego jest on tak potężny.
Łagodzenie bólu
Świeży imbir może pochwalić się silnym związkiem zwanym gingerolem, który ma właściwości przeciwutleniające i redukuje enzymy zapalne. W rezultacie, imbir jest „korzystny w stanach zapalnych i łagodzeniu bólu, szczególnie w przypadku skurczów menstruacyjnych i artretyzmu” – mówi O’Neill. Na przykład, w badaniu klinicznym, imbir wykazał obiecującą poprawę w zakresie bólu kolana związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Suszony imbir również zawiera związki przeciwzapalne, ale gingerol po podgrzaniu zmienia formę na inny związek, który nie jest tak skuteczny.
Co ciekawe, O’Neill mówi, że imbir został powiązany bardziej z długoterminową ulgą w bólu niż z natychmiastową ulgą w bólu. „Kiedy bierzesz leki przeciwbólowe bez recepty, pomagają one w jednej chwili. Naukowcy badający działanie imbiru stwierdzili, że przyprawa ma opóźniony efekt. W ciągu kilku dni ludzie mogą anegdotycznie powiedzieć: 'Wiesz co, czuję, że mniej mnie boli.'”
Poprawia regulację poziomu cukru we krwi
Gingerol może również wyjaśnić rolę imbiru w utrzymywaniu stałego poziomu cukru we krwi. Jest to kluczowe dla kontrolowania długoterminowych skutków zdrowotnych cukrzycy typu 2. „Imbir zmniejsza enzymy, które rozkładają węglowodany, a więc pomaga w metabolizmie glukozy (cukru)” – zauważa O’Neill.
Osoby z cukrzycą typu 2 często nie produkują wystarczającej ilości insuliny, co jest ważne dla zapewnienia, że glukoza krąży w całym organizmie i nie gromadzi się w krwiobiegu. Badania wykazały również, że imbir zachęca mięśnie do wchłaniania glukozy, bez konieczności przyjmowania dodatkowej insuliny.
Może to prowadzić do dodatkowych pozytywnych efektów ubocznych. „Kiedy jesteś odporny na insulinę, czasami może to utrudnić utratę wagi”, wyjaśnia O’Neill. „Poprawa regulacji cukru we krwi może pomóc w utracie wagi i potencjalnie uczynić twoje ciało bardziej wrażliwym na insulinę”.
Zmniejsza mdłości
W dzieciństwie rodzice mogli dawać ci piwo imbirowe na rozstrój żołądka. Ale to prawdopodobnie nie imbir, który uspokoił twój brzuszek. „Większość imbirowych piw nie zawiera w rzeczywistości prawdziwego imbiru”, mówi O’Neill. „Prawdopodobnie jest to bardziej karbonizacja, która pomaga uspokoić czyjś żołądek”.
Jedzenie świeżego imbiru może jednak pomóc w różnych formach nudności, w tym porannej chorobie, chorobie lokomocyjnej i skutkach ubocznych niektórych schematów chemioterapii. „Imbir może być pomocny, ponieważ pomaga zwiększyć sposób, w jaki jedzenie porusza się przez twój przewód pokarmowy, zwany motoryką żołądka, i blokuje receptory serotoniny w naszej wyściółce jelita”, dodaje. Może to pomóc w wyciszeniu nerwów, które wyzwalają odruch wymiotny.
Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu
Jedno z badań wykazało, że osoby, które codziennie przyjmowały tabletki z imbirem, widziały obniżony poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu (inaczej zwanego lipoproteiną o niskiej gęstości lub LDL) po 45 dniach, w porównaniu z osobami, które otrzymały placebo. Ale potrzeba więcej badań, aby definitywnie stwierdzić, że można brać imbir, aby obniżyć cholesterol.
Może hamować wzrost bakterii
W niektórych badaniach stwierdzono, że pewne elementy znajdujące się w imbirze (jak gingerol) mogą mieć właściwości antybakteryjne, choć do wyciągnięcia ostatecznych wniosków potrzeba również więcej badań.
Skutki uboczne stosowania imbiru

Nie ma magicznej ilości imbiru, która robi różnicę w przypadku stanów zapalnych i łagodzenia bólu.
Ale nie zaczynaj przyjmować suplementu imbiru przed konsultacją z lekarzem.
„Suplementy w dużych dawkach mogą faktycznie powodować nudności i refluks żołądkowy” – ostrzega O’Neill. „Wysokie dawki imbiru mogą również wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew. Zawsze ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem prowadzącym przed rozpoczęciem przyjmowania jakiegokolwiek suplementu diety.”
Według National Center for Complementary and Alternative Medicine, inne potencjalne skutki uboczne imbiru obejmują:
- Rozstrój brzucha.
- Zgaga.
- Biegunka.
- Podrażnienie w jamie ustnej i gardle.
Jak dodać imbir do swojej diety
Imbir jest łatwy do dodania do diety, w niemałej części, ponieważ odrobina przechodzi długą drogę. „Ludzie czasami opisują świeży imbir jako smakujący ostro-słodko, podczas gdy suchy imbir ma bardziej ostry smak” – dzieli się O’Neill.
Możesz kupić imbir w postaci świeżej, suszonej lub sproszkowanej – lub wziąć korzeń imbiru i zetrzeć lub zmielić go samodzielnie w domu do pożądanej konsystencji. „Imbir można znaleźć w kilku opcjach w sklepie spożywczym”, dodaje. „Możesz kupić tylko sam korzeń. Możesz kupić go suszonego, lub możesz spożywać marynowany imbir lub herbatę imbirową. Istnieją również strzały imbirowe, które mogą być korzystne”.
Herbata imbirowa również oferuje korzyści zdrowotne, zwłaszcza jeśli szukasz ulgi w stanach zapalnych lub nudnościach. Ale O’Neill zauważa inny wspólny płyn – piwo imbirowe – może nie być najlepszym wyborem dla ulgi.
„Czasami piwo imbirowe ma dużo dodanego cukru, co nie jest zdrowe, zwłaszcza jeśli martwisz się o stan zapalny, taki jak zapalenie stawów”, kontynuuje. „Picie herbaty imbirowej byłoby prawdopodobnie bardziej korzystne, ponieważ nie zawiera ona dodatku cukru”.