Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Ostatnio przeglądane

Informacja

Naturalny olej rycynowy 100ml Zobacz większe

Naturalny olej rycynowy 100ml

Nowy produkt

Naturalny olej rycynowy do pielęgnacji skóry, włosów i rzęs. Stanowi doskonały surowiec do domowych kosmetyków.

Więcej szczegółów

21,00 zł brutto

Więcej informacji

Olej rycynowy pozyskiwany jest z  rącznika pospolitego (ricinus communis) zwanego rycynusem w procesie wytłaczania na zimno jąder nasiennych. Surowy olej poddawany jest następnie procesowi oczyszczenia poprzez wygotowanie z wodą.

Olej ma postać gęstej, jasnej cieczy. Bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości. Jest humektantem, poprawia nawilżenie skóry. Olej ceniony za swoje właściwości ochronne w stosunku do naskórka, a w szczególności włosów. Wykazuje wysokie powinowactwo do keratyny. Pobudza do wzrostu cebulki włosów i rzęs. Uelastycznia je, sprawia, że stają się mocniejsze, mniej wypadają i ładnie się błyszczą.

Olej rycynowy jest jednym z nielicznych olejów, który może być używany jako emulgator. W przeciwieństwie do innych olejów i tłuszczów miesza się z wodą.  Olej rycynowy działa jako bariera ochronna skóry, chroni ją przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi.

 

Olej rycynowy jest również używany w masażu, aromaterapii, w produkcji preparatów do pielęgnacji włosów. Stanowi składnik szamponów, odżywek do natłuszczania skóry i włosów, kremów, służy do produkcji przejrzystych mydeł glicerynowych. Jest niezastąpiony w produkcji wyrobów mydlanych. Posiada właściwości pianotwórcze, z tego względu z powodzeniem może być stosowany jako uzupełnienie lub substytut oleju kokosowego lub oleju z pestek palmowych. W stężeniu 3 – 5% olej rycynowy daje obfitą pianę. Jest ponadto ważnym składnikiem kremów do golenia.

Zastosowanie:

·        na włosy przed myciem, można łączyć z innym olejem np. arganowym, wcierać olejek w suche włosy, ewentualnie skórę głowy, pozostawić na co najmniej 1 godzinę, następnie umyć szamponem, olejek rycynowy stosowany systematycznie przyciemnia włosy

·        jako serum do rzęs, stosować przynajmniej raz dziennie na oczyszczone rzęsy, nakładać niewielką ilość olejku, pozostawić na całą noc

·        do skóry zanieczyszczonej, zmienionej chorobowo, tłustej, skłonnej do podrażnień, stosować na noc zamiast kremu, olejek nie zapycha porów, wygładza skórę, dobrze się wchłania, można łączyć z innymi olejami i kwasem hialuronowym

·        do leczenia zmian chorobowych skóry: liszajów, grzybic, rozstępów, stosować olej na wybrane partie ciała

 

Olej jest tłoczony na zimno, organiczny, najwyższej jakości.

 

INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil

Pojemność: 100ml

Producent: e-FIORE

Darmowa dostawa od 200zł

Przy zakupie za 200zł lub więcej
nie doliczamy dodatkowych opłat za przesyłkę!

Jeśli dokonasz zakupów na kwotę 100 do 199,99zł
koszt przesyłki wyniesie tylko 10zł!

Szczegóły na https://chata-zdrowia.pl/info/dostawa

30 innych produktów w tej samej kategorii: