Połączenie pomidorów i oliwy z oliwek nie bez powodu kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, bo to właśnie w niej są to najważniejsze składniki wielu tradycyjnych specjałów. Przykładem jest kuchnia hiszpańska, która kształtowała się przez wieki i widać w niej wpływy wielu kultur. Znajdziesz elementy kuchni śródziemnomorskiej, pasterskiej, arabskiej czy meksykańskiej.
Dania w Hiszpanii są pozornie proste i nie wymagają użycia wielu składników. Jednocześnie jest w nich moc przypraw, przez co są wyraziste w smaku i przesycone aromatami. Wiele z nich jesteś w stanie samodzielnie przygotować w domu, tym bardziej że składniki są łatwo dostępne. Oto kilka tych, jakie musisz poznać.
Pan con tomate – jako przekąska i propozycja na śniadanie
Do tradycyjnych hiszpańskich potraw zalicza się pochodząca z Katalonii przekąska pan con tomate. Pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z 1884 r., ale pomidory dotarły do Hiszpanii wcześniej, więc być może historia pan con tomate jest dłuższa. W zależności od regionu przygotowanie może się troszkę różnić, bo albo pomidory wciera się w grzankę, albo nakłada starte wcześniej na tarce. Efekt końcowy jest podobny i zawsze tak samo smaczny. Pan con tomate jest odpowiednikiem włoskiej bruschetty, a różnica jest taka, że w drugim przypadku nakłada się krojone, a nie przetarte pomidory.
Wykonanie pan con tomate jest proste i zajmie parę minut, a jeśli będziesz szukać składników, kupisz je podczas zakupów online. Pomidory są dostępne na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/pomidory/2186.
Gazpacho – hiszpański chłodnik, którego trzeba skosztować
Innym daniem, jakie nieodzownie kojarzy się z kuchnią hiszpańską, jest gazpacho. To przepyszny chłodnik, którego bazą są pomidory i inne świeże warzywa. Najlepszy jest latem, kiedy temperatura za oknem jest wysoka, a pomidory są najbardziej aromatyczne. W prostej wersji był spożywany przez chłopów w Andaluzji jeszcze w czasach przed rzymskich. Wtedy składał się głównie z chleba, oliwy, czosnku, a dopiero kiedy w XVI wieku pomidory dotarły do Hiszpanii, skład gazpacho się zmienił. Teraz jego podstawą są pomidory i choć przyprawy mogą się nieco zmieniać, to właśnie pomidory znajdziesz na pierwszej pozycji każdego przepisu.
Pisto manchego – tradycyjny gulasz warzywny
Wśród tradycyjnych hiszpańskich potraw trzeba wymienić pisto manchego. W tłumaczeniu nazwa oznacza ratatuj z La Manchy. Dawniej właśnie w okolicy La Manchy tę potrawę spożywali rolnicy. Na przestrzeni lat skład nieco się zmienił, ale wciąż jest wyrazisty i oryginalny. W tym tradycyjnym gulaszu warzywnym podstawą są warzywa sezonowe: pomidory, bakłażany, cukinia. Pod względem smaku i wyglądu przypomina leczo lub francuskie ratatouille. Przepisy na pisto manchego są zróżnicowane i znajdziesz je zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem.
Do przygotowania pisto manchego przyda się oliwa z oliwek. Jeśli akurat się skończyła, kupisz ją za pośrednictwem strony:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/konserwy-przetwory-i-dodatki-kulinarne/oleje-oliwy-i-ocet/oliwa-z-oliwek/4650.
Huevos a la Flamenca, czyli jajka po andaluzyjsku
W porównaniu z wcześniejszymi daniami Huevos a la Flamenca są stosunkowo nową potrawą, bo ma niewiele ponad sto lat. Teorie na temat jego powstania mówią o tym, że danie po raz pierwszy przyrządził kucharz z Sewilli albo Kadyksu. Oficjalnie przepis pojawił się w książce „Pierwsza podróż po Andaluzji”. Jest to danie, jakie możesz spotkać w wielu odsłonach, ale zawsze ma cztery składniki: chorizo, jajka, pomidor i groszek. Huevos a la Flamenca najlepiej smakuje w sezonie na pomidory. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu, bo łączy kilka technik: smażenie, gotowanie i pieczenie w piekarniku. Za to prezentuje się znakomicie. Na warzywach jest jajko z płynnym żółtkiem i chorizo. Ze znalezieniem różnych przepisów na jajka po andaluzyjsku nie będziesz mieć problemu.
Materiał zewnętrzny