Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Bazylia pospolita

(Ocimum basilicum)

Inne nazwy: bazylia wonna, bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, bazyliszka polska

O jej hodowli w doniczkach wspomina już Syreniusz. Uważano ja za miłosny talizman, który ożywia duchy i od miłości uwalnia. Powszechnie leczono nią katar, stosowano przy trudnościach z zasypianiem czy oddawaniem moczu. Szczególnie zalecana była dla flegmatyków i melancholików, bowiem jak twierdził Piotr Mattioli, wywoływała dobry nastrój.

Bazylia

Bazylia -Opis

Bazylia to roślina jednoroczna osiągająca 30-40 cm, o wzniesionej rozgałęzionej łodydze. Liście w kształcie ogonków, podłużne i karbowane, koloru od białego czerwonego z purpurowym odcieniem.

Występowanie bazylii

Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji i południa Europy. Bazylię można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w domu. Roślina nie znosi przesadzania. Latem warto uszczykiwać liście, aby pobudzić wzrost i krzewienie. Obfite podlewanie najlepiej wykonać w południe. Do uprawy w domu polecane są szczególnie odmiany bazylii o czerwonych liściach.

Bazylia - Surowiec

Liście i wierzchołki bazylii są zbierane w czasie kwitnienia rośliny.

Bazylia w apteczce

Bazylia zawiera olejki aromatyczne: linalool, metyl chavicol, metyl cinnamate, cineole oraz terpeny. Działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Łagodzi wzdęcia, skurcze Żołądkowe, kolkę, niestrawności. Połączona z bukwicą zwyczajną działa uspokajająco, likwidując pobudliwość nerwową, zmęczenie, depresję, niepokój i bezsenność. Bazylię stosuje się również w leczeniu epilepsji, bólów migrenowych głowy, kokluszu. Dawniej bazylię podawano kobietom karmiącym w celu zwiększenia ilości pokarmu. Stosowana zewnętrznie odstrasza owady i przynosi ulgę przy pogryzieniu przez nie. Skuteczna też przeciwko robakom w jelitach. Bazylia połączona z omanem wielkim i hyzopem lekarskim jest wskazana na kaszel oraz zapalenie oskrzeli.

Bazylia w kuchni

To jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchniach całego świata. Ma charakterystyczny aromat, korzenny ostry smak. Dodaje się ją do sosów i zup, duszonych mięs i warzyw (biały bób), dań z makaronów i z sera. To podstawowe zioło kuchni śródziemnomorskiej, a pizza neapolitańska czy makaron po prowansalsku bez bazylii nie mają prawa bytu. Jest także składnikiem wielu mieszanek przyprawowych.

Należy ją stosować pod koniec gotowania lub smażenia, bowiem pod wpływem długo utrzymującej się wysokiej temperatury traci smak. Liście bazylii lepiej rwać niż kroić nożem, wtedy lepiej zachowują aromat.

Warto wiedzieć

Bazylia posadzona w doniczce na parapecie odstrasza muchy i inne owady.

Pesto

  • 1 duża łyżka orzeszków piniowych,
  • 4-5 łyżek posiekanych drobno liści bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 80 g sera parmezan,
  • 5 łyżek oliwy,
  • szczypta soli

Zmiksować rozdrobnione wcześniej ząbki czosnku, posiekaną bazylię i orzeszki piniowe. Następnie, ciągle miksując, dodać oliwę i przyprawić solą. Po uzyskaniu jednolitej masy polać makaron sosem pesto i posypać startym parmezanem. Sos można przechowywać w lodówce kilka dni.