Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Borówka brusznica

(Vaccinium Vitus idaea)

Inne nazwy: borówka czerwona, borówka wiecznie zielona, czerwona jagoda, kamionecka, gogodze, gruszpan, kwaśnica.

Borówka brusznica

W medycynie ludowej liście i kwiaty brusznicy stosowano w dolegliwościach reumatycznych, owoce (gotowane z miodem i cukrem) – przy zimnicy żołądka, biegunce czy dla zwiększenia łaknienia. Z rozdrobnionych jagód przygotowywano kompresy na oparzenia, a wywar stosowano w kamienicy nerkowej i jako środek moczopędny.

Borówka brusznica - Opis

Lekko pokładająca się krzewinka, dorastająca do 15 – 25 cm wysokości, o delikatnie omszonych gałązkach wyrastających gęstymi kępkami. Ma zdrewniałe, silnie rozgałęzione podziemne rozłogi. Liście o długości 10 – 25 mm są zimotrwałe, skórzaste, o lekko podwiniętych brzegach i krótkich ogonkach. Strona wierzchnia ciemnozielona, błyszcząca; spodnia sinawozielonkawa, lekko matowa, o licznych ciemnych gruczołkach. Kwiatostan o białym kolorze z różowawym odcieniem, tworzy grono, osadzone na krótkich szypułkach. Owocem jest błyszcząca jagoda, początkowo białokremowa, w czasie dojrzewania czerwieniejąca. Borówka brusznica dojrzewa od lipca do sierpnia , a czasami udaje się jej zakwitnąć po raz drugi i owocować we wrześniu czy październiku.

Występowanie borówki brusznicy

Borówka zasiedla w stanie dzikim tereny klimatu umiarkowanego Europy, Azji i Ameryki Północnej.

Borówka brusznica - Surowiec

Jesienią i na przedwiośniu pozyskuje się liście, a owoce tuż przed pełną dojrzałością.

Borówka brusznica w apteczce

W liściach znajdują się duże ilości glikozydów fenolowych, garbników, flawonoidów oraz kwasów organicznych z chinowym i soli mineralnych z przewagą manganu. W owocach występują: kwasy organiczne, witaminy A i C, pektyny, garbniki, cukry i antocyjany. Brusznica zawiera także spore ilości szkodliwego kwasu szczawiowego, który trudno wydala się z organizmu.

Napar z liści stosuje się przy schorzeniach pęcherza moczowa, na obniżenie ciśnienia. Herbatka z sokiem ma działanie przeciwgorączkowe, jednocześnie wzmacniające organizm. Reguluje procesy trawienne żołądka i regeneruje jego błoną śluzową. Łagodnie obniża ciśnienie krwi. Świeże owoce są doskonałym środkiem przeciwszkorbutowym.

Borówka brusznica w kuchni

Cóż wart byłby świąteczny stół bez wyśmienitego dodatku do mięs, jakim jest konfitura z borówki? Szczytem kulinarnej finezji jest galaretka z borówki i gruszek. Warto też wiedzieć, że borówka to podstawowy składnik oryginalnego sosu Cumberland. W wersji niewymagającej, czyli przemysłowej, wykorzystuje się do tego sosu konfiturę z czerwonych porzeczek. Sos ten po raz pierwszy podano podczas śniadania myśliwskiego w Penzingu, pod Wiedniem, gdzie osiadł po abdykacji ostatni król Hannoweru, Jerzy V. Popularność zyskał dzięki dziełom znanego francuskiego restauratora, Auguste Escoffiera.

Sos Cumberland

Sok z ½ cytryny, sok i skórka z ½ pomarańczy, 2 łyżki stołowe galaretki z borówek, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka startej gruszki, 1 łyżeczka chrzanu, 3 łyżki porto (lub czerwonego wina). Galaretkę rozpuścić, skórkę z pomarańczy drobniutko pokroić i dodać wraz z imbirem i chrzanem do galaretki. Wszystko razem starannie wymieszać, dolać porto i odstawić na kilka godzin, by aromaty się przegryzły.

Warto wiedzieć

Brytyjscy lekarze stwierdzili, że jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego zalecają je górnikom, młynarzom i kominiarzom.