Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Borówka czernica

(Vaccinium myrtillus)

Inne nazwy: jagoda, czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, czernica, jagodzina, borowina.

Borówka czernica - jagoda

Borówkę czernicę, nieznaną starożytnym, z powodzeniem stosowano w lecznictwie na terenach północnej Europy. Ten jeden z najstarszych medykamentów dawnych Słowian. Owoce, które łatwo było wysuszyć, żuto przy dezenterii, a świeże zalewano mocnym winem lub miodem i dozowano w kroplach na tę samą przypadłość. Glist i owsików u dzieci pozbywano się stosując lewatywy z odwarów z liści tej rośliny. Dorosłym kurację taką zalecano przy hemoroidach. W XIX wieku była naszym produktem eksportowym (w postaci syropów, soków lub przetworów). Próbowano także pędzić z borówki czernicy wódkę, ale bardziej znany był borowiak, czyli nalewka na czarnych jagodach. Słynny bawarski ksiądz katolicki, Sebastian Kneipp, zalecał przy bólach brzucha 10 – 12 kropli borowiaku na cukrze.

Borówka czernica - Opis

Krzewinka osiąga od 15 – 60 cm. Ma zielone, nagie, gęsto rozgałęzione łodyżki. Liście o krótkich ogonkach są skrętoległe, liście z zewnątrz połyskujące, od spodu jaśniejsze, cienkie, podługowato – jajowate. Kwiaty rosną pojedynczo, zwisające w kątach liści na szypułkach długości 3 – 5 mm. Owocami są czarne jagody z niebieskawym woskowym nalotem.

Występowanie borówki czernicy

To bardzo rozpowszechniona i pożyteczna roślina. Można ją spotkać w Ameryce Północnej, od Kolorado po góry Alaski, a w Europie od środkowej Hiszpanii poprzez Korsykę i dalej wzdłuż Bałkanów, aż po Kaukaz. W Polsce pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. Owoce zbiera się w pełni dojrzałe w lipcu i sierpniu, a liście pod koniec owocowania.

Borówka czernica w apteczce

Jagody zawdzięczają swój kolor myrtillinie, która jest mieszaniną różnych glikozydów antocyjanowych. Występowanie również takich glikozydów jak wakcynina i glikokinina sprawia, że czarne jagody mają działanie podobne do insuliny. W poradniku Ziołolecznictwo Aleksander Ożarowski proponuje połączenie jagód z zielem rutwicy, liśćmi orzecha, strąkami fasoli, liśćmi bobrka, korzeniem omanu i cykorii oraz nasionami gorczycy białej. Warto wypróbować taką kurację szczególnie teraz, gdy cukrzyca staje się chorobą społeczną. Zastosowanie jagód w medycynie ludowej tłumaczy współczesna nauka. I tak, świeże jagody działają lekko przeczyszczająco, ale już herbatka z suszu, kompot i sok wpływają przeciwbiegunkowo. Czernice działają również przeciwbakteryjnie i ściągająco na nabłonek jelitowy, co powoduje obniżenie osmotycznego ciśnienia krwi, a i owsikom czy glistom także nie przypada do gustu.

Borówka czernica w kuchni

Z borówki czernicy można zrobić przepyszne soki i przetwory, jednak sztandarową potrawa naszej kuchni są pierogi z jagodami, zupa z czarnych jagód czy wypromowane w Augustowie, w latach 70. ubiegłego wieku, jagodzianki.

Borowiak

½ kg borówek czernic (łochynie) zalać ciepłym syropem przygotowanym z 450 g cukru i 0,125 l wody. Wymieszać z 0,75 l winiaku i odstawić na 2 tygodnie do naciągnięcia. Po tym czasie przefiltrować.

Warto wiedzieć

Borówka czernica ma zasadnicze znaczenie w procesach ochrony gleby przed destrukcyjnymi wpływami. W jej otoczeniu można spotkać wiele grzybów, bowiem korzenie borówki współżyją z grzybami mikoryzowymi, dostarczając jej związków azotowych.