Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Faktem jest, że na cukrzycę choruje coraz więcej ludzi. Powoli staje się ona chorobą cywilizacyjną. W większości przypadków jest to cukrzyca typu 2. Przy tym schorzeniu podstawą jest właściwy tryb życia. Obejmuje on przede wszystkim dobrze dobraną dietę. Jeśli zmagasz się z cukrzycą, musisz koniecznie utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Odżywiając się prawidłowo, zapewnisz sobie właściwe stężenie cholesterolu, optymalne ciśnienie tętnicze krwi i zadowalającą masę ciała. Tym samym zapobiegniesz możliwym powikłaniom choroby. Co jeść przy cukrzycy, a czego należy przy niej unikać? Dowiedz się, czytając poniższy tekst.

Co jeść przy cukrzycy? Cała tajemnica tkwi w zdrowym żywieniu

Najlepszym rozwiązaniem jest zdrowe, regularne i zbilansowane odżywianie. Dieta musi być oparta o produkty z niskim wskaźnikiem glikemicznym. Żywność powinna być jak najlepszej jakości, o ściśle ustalonych porcjach. Ważne jest stałe nawadnianie organizmu, a także aktywność fizyczna. Zadbaj też, aby Twoje potrawy nie były nadmiernie rozgotowane.

Co najlepiej jeść przy cukrzycy? Głównie posiłki, które składają się z produktów o niskim stopniu przetworzenia. Spożywaj owoce i warzywa w odpowiedniej ilości. Zwracaj uwagę, aby były surowe i mniej dojrzałe. Ryby oraz mięso częściowo możesz zastąpić nasionami roślin strączkowych. Warto wprowadzić do diety również umiarkowaną ilość tłuszczów nienasyconych – np. oleje roślinne, pestki, nasiona. 

Niski wskaźnik glikemiczny, czyli sposób na dietę przy cukrzycy

Jak powinien wyglądać Twój jadłospis? Wskazane jest pieczywo ciemne z pełnego ziarna, makaron pełnoziarnisty, ryż, otręby oraz kasza gryczana, bulgur lub jęczmienna. Te produkty możesz wzbogacić dodatkiem białkowym lub tłuszczowym. Pamiętaj, że spożywany przez Ciebie makaron czy płatki to produkty, które powinny być ugotowane na półtwardo. Staraj się nie słodzić cukrem – szukaj różnego rodzaju zastępników, takich jak np. ksylitol. W Twojej diecie może znaleźć się także naturalny nabiał. Co, jeśli osoba chora na cukrzycę nie toleruje laktozy, zawartej między innymi w mleku? Nie stanowi to żadnego problemu. Obecnie dostępnych jest wiele wartościowych produktów mlecznych bez laktozy.

Jedząc zdrowe i wartościowe pod względem odżywczym pożywienie, zadbasz o niski wskaźnik glikemiczny, który jest podstawą w przypadku cukrzycy. Wiedząc, że odpowiedni sposób odżywiania jest kluczowy – w naszym sklepie przygotowaliśmy produkty, które świetnie sprawdzą się przy cukrzycy. Pamiętaj, że w przypadku tego schorzenia należy zwrócić szczególną uwagę na codzienne menu. Co powinno znaleźć się w diecie cukrzyka? Przede wszystkim nieprzetworzone, dobrze dobrane, właściwie skomponowane i zbilansowane posiłki.