Producenci

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

pektyna zdrowa chata

Sezon na przetwory w pełni. Wiele jest przepisów na różnego rodzaju dżemy, konfitury.

W takim razie, który z nich wybrać.

Najbardziej podstawowy i najszybszy przepis jest z zastosowanie cukru żelującego, ale…

Hmm oprócz szerokiej dostępności w marketach idealny nie jest.

Minimalna ilość cukru którą należy dodać na kilogram owoców stosując cukier żelujący lub żelfixy w konsekwencji daje nam całkiem sporą zawartość cukru.

Można oczywiście użyć zdrowszego cukru np. ksylitlu, erytrytolu, cukru trzcinowego czy też buraczanego.

Niestety tego typu gotowce posiadają również  w swoim składzie dodatkowe substancje konserwujące takie jak kwas sorbowy czy sorbinian potasu.

Cóż to takiego?

Kwas sorbowy jest konserwantem oznaczony symbolem E200 oraz środkiem utrzymującym wilgotność. Uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia, choć dość często powoduje reakcje alergiczne oraz inne podrażnienia skóry.

Sorbinian potasu, konserwant oznaczany symbolem E202, chroni żywność przed rozwojem pleśni i grzybów. Dopuszczalna dzienna dawka to 25 mg/kg masy ciała. W porównaniu do innych konserwantów jest to stosunkowo duża ilość, co może wskazywać na bezpieczeństwo stosowania tej substancji.

No dobrze.. a jak zrobić domowy dżemik bez chemii i w dodatku bez cukru?

Można w tym celu użyć pektyny.

PEKTYNA daje możliwość zżelowania również bez używania cukru.

Pektyny to związki poli oraz oligosacharydów (węglowodanów), które stanową budulec roślinnych ścian komórkowych. Posiada ona naturalne zdolności do tworzenia żeli i galaretek w kwaśnym środowisku.

Pektyna amidowana pozwoli żelować dżemy z mniejszą ilością cukru lub nawet z zamiennikami cukru.  pozyskiwana ze skórek jabłek na przykład po wytłoczeniu soku jabłkowego i bywa też nazywana pektyną jabłkową.

Kupując pektynę sprawdź czy jest to pektyna czysta bez dodatków czy produkt nazywany pektyną a w rzeczywistości mieszanina pektyny amidowanej i sacharozy lub dekstrozy. 

Domowe przetwory i dżemy możemy wykonać  wykorzystując zdrowe zamienniki cukru o niższym Indeksie glikemicznym takie jak na przykład cukier brzozowy ( ksylitol).

 Jednak warto wziąć pod uwagę informację od producenta a mianowicie:

 Używając ksylitolu należy użyć około 10% więcej pektyny lub około 10% mniej owoców na jedno opakowanie.

Jakiego cukru mogę użyć do przetworów będąc cukrzykiem?

  • Stewia jest bezpieczną substancją słodzącą, mogą jej używać osoby z cukrzycą, jak również zmagające się z insulinoopornością.
  • Ksylitol, który podobnie jak stewia, nadaje się do słodzenia napojów, ciast i deserów. Ma 40% mniej kalorii niż cukier i cechuje się niskim indeksem glikemicznym
  • Erytrytol, który powstaje wskutek fermentacji glukozy przez drożdże. Erytrytol jest o ok. 30% mniej słodki od białego cukru, nie posiada kalorii, charakteryzuje się bardzo niskim indeksm glikemicznym.
  • Maltitol –substytut białego cukru, który jest organicznym związkiem chemicznym z grupy polioli. Maltitol ma mniej kalorii niż ksylitol. Indeks glikemiczny maltitolu wynosi 35.