Producenci

Nowe produkty

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Domowy chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub użyć skrobi kukurydzianej, skrobi z tapioki (dzięki skrobi chleb uzyskuje lepszą strukturę oraz lepiej wyrasta)
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni ( zamiast pestek dyni można dodać pestek słonecznika)
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody lub mleka roślinnego

Sposób wykonania:

  1. Robimy zaczyn w tym celu należy drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody z odrobiną cukru i mąki gryczanej. Dobrze rozmieszany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy na 10-15minut w ciepłym miejscu. Do czasu aż nie wyrośnie gęsta piana.
  2. Wszystkie suche składniki należy dobrze wymieszać, ( przed połączeniem mąk warto je napowietrzyć- najprościej przesiać przez sito).
  3. Suche składniki połączyć z zaczynem i stopniowo dolewać wody lub mleka aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
  4. Wymieszane ciasto należy ponownie przykryć ścierką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Foremkę o wymiarach 28x10 cm smarujemy olejem, można posypać również mąką lub bezglutenową bułką tartą, aby łatwiej można było wyciągnąć chleb z foremki. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto chlebowe i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok 15-20 minut.

Ciasto chlebowe bezglutenowe w odróżnieniu do ciasta chleba zwykłego jest bardzo lepkie i nie utrzymuje swojego kształtu dlatego też należy go piec w foremce.

  1. Piekarnik rozgrzewany do temp. 220 stopni Celsjusza ( termo obieg) pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 220 stopni Celsjusza i również pieczemy 10 minut. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
  2. Wyciągnięty z foremki chleb studzimy na kratce do pieczenie.