Producenci

Nowe produkty

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Róża dzika

(Rosa canina)

Inne nazwy: róża pospolita, róża polna, róża cierniowa, róża głogowa, psia róża, szypszyna, nieszpułka, głóg polny

Dzika róża

Opis

Jest to krzew sięgający 1,5 – 2,5 m. Gałęzie łukowato zwisające, okryte silnymi, hakowato zagiętymi kolcami. Młode pędy są zielonkawoczerwone, liście mają długość 10 – 16 mm i są ząbkowane. Kwiaty pojedyncze, rzadziej zebrane w baldachokształtne kwiatostany. Owoce, a właściwie nibyowocnie, długości 18 – 20 mm, czerwono – różowe, o różnych kształtach (podłużne lub prawie kuliste), podobne do jagody, z licznymi owłosionymi niełupkami. Kwitnie w maju – czerwcu, owoce dojrzewają w sierpniu – wrześniu.

Występowanie

Występuje w obszarach umiarkowanych i ciepłych, na półkuli północnej. Rośnie w widnych lasach, także na skraju lasów, na zrębach, trawiastych zboczach, na brzegach rzeczułek, przydrożach. Dzika róża lubi towarzystwo, pietruszki i czosnku.

Surowiec

Owoce dzikiej róży zwykle są zbierane po przymrozkach, gdyż stają się miękkie i łatwo oddają sok, jednak zbyt duże przemrożenie powoduje niszczenie witaminy C. Płatki wykorzystuje się świeże lub suszone. Wysuszone owoce można przechowywać przez 2 lata.

W apteczce

Róża dzika zawiera najwięcej witamin spośród wszystkich innych roślin (m.in. witaminy C, B2, P, K, E), a także karoten, ryboflawinę, sole wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, kwasy cytrynowy i jabłkowy, cukry, fitoncdy, olejek eteryczny, garbniki. Owoce róży dzikiej stosowane są w lecznictwie przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego jako środek wielowitaminowy.

W kuchni

Nasze prababki potrafiły wyczarować z owoców dzikiej róży prawdziwe smakołyki: nalewki, konfitury z owoców lub płatków, róże w cukrze, które zdobiły torty i ciasta. Przecier z róży jest znakomitym dodatkiem do mięs, a z nasion i płatków robi się doskonałą herbatę o zapachu waniliowym.

Dla urody

Kosmetyka od dawien dawna wykorzystuje pozyskiwany z dzikiej róży olejek. Początkowo destylowano go wyłącznie dla pięknego zapachu, później odkryto też jego właściwości upiększające. Jest składnikiem kremów, maseczek, toników dla cery wrażliwej i zniszczonej, a także preparatów łagodzących skutki oparzeń słonecznych. Ze względu na działanie przeciwzapalne nadaje się również do skóry tłustej i trądzikowej.

Warto wiedzieć

Z róży stulistnej produkuje się olejek różany, który jest składnikiem wielu maści leczniczych i esencji kosmetycznych. Jeden gram tego olejku kosztuje tyle, co 2 gramy złota.

Cukierki z musu różanego

50 dag gęstego musu różanego utrzeć bardzo starannie z 50 dag cukru. Następnie tę gęstą masę wylać na płaską deskę, tacę lub blachę i podsuszyć w ciepłym piekarniku. Pokrajać na kawałki i jeszcze dosuszyć.