Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Gorczyca 

Gorczyca

Historia gorczycy

Pierwsze wzmianki o gorczycy znajdujemy w przypowieściach biblijnych w Ewangeliach Mateusza i Marka. Nasiona gorczycy zidentyfikowano w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. A już w I wieku n.e. Rzymianin Columella opisał produkcję musztardy.

Gorczyca biała znana była w Egipcie i Indiach już 3000 lat p.n.e. Używali jej też starożytni mieszkańcy Mezopotamii i Egipcjanie.

Do Polski gorczyca biała dotarła za czasów panowania Zygmunta I Starego.

Od drugiej połowy XVI wieku w medycynie ludowej gorczycy używano do leczenia chorób najczęściej związanych z bólami pleców, jeszcze nie znanym reumatyzmem i bólami stawów.

Ok. XVII w. poznano właściwość gorczycy jako rośliny bakteriobójczej i za jej pomocą zaczęto zabezpieczać przed zepsuciem mięso, które przechowywane było w chłodniach domowych, w ziemi lub zamkowych lochach.

Sumerowie wykorzystywali gorczycę do leczenia zatruć grzybami i uśmierzając bóle zębów czy brzucha.

Starożytni Grecy i Rzymianie uważali gorczycę za afrodyzjak.

Pitagoras zalecał stosowanie plastrów gorczycowych na ra­ny, które pochodziły z ukąszeń wężów i skor­pionów.

W starożytnych Chinach by usunąć ze skóry piegi, przebarwienia i inne plamy na skórze stosowano papkę z mąki gorczycowej wyrobionej z miodem oraz wy­warem z kwiatów lilii.

Nasiona gorczycy zawierają flawonoidy i związki siarkowe, śluzy, białka oraz wiele innych związków , które korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie ale i na smak potraw. Od lat stanowią podstawę wielu marynat, zalew, sałatek. Jest podstawowym składnikiem uwielbianej przez wszystkich musztardy.

Odmiany Gorczycy:

1. Gorczyca biała

Gorczyca biała

zawiera sporą ilość potasu, który reguluje ciśnienie, fosforu wzmacniającego kości i zęby oraz kojącej nerwy niacyny. Specyficzny smak gorczycy oraz jej lecznicze właściwości zawdzięcza się zawartej w musztardzie substancji aktywnej synapinie.

W skórce nasion białej gorczycy zawartych jest 15-18 % śluzu, dzięki któremu po zjedzeniu tworzy warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka przez co zmniejsza stan zapalny, łagodzi ból żołądka i chroni go przed podrażnieniem. W stosuje się w jej przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak stany zapalne żołądka i jelit, nadkwasota, wrzody.

Odwar gorczycowy jest sprawdzonym środkiem na zaparcia, ziarenka gorczycy spulchniają masy kałowe w jelicie grubym i wywołują łagodny efekt przeczyszczający. 

Sposób przyrządzenia:

1 łyżkę nasion białej gorczycy wsyp do garnka i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pij pół szklanki po posiłku.

Zastosowanie zmielonych nasion gorczycy.

Przyprawa ta nie tylko dostarcza walorów smakowych mięsom, sosom ale również poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia oraz pobudza apetyt

Rozdrobnione nasiona białej gorczycy nieznacznie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawiają trawienie. Zalecane przy niestrawności.

Woreczki gorczycowe.

Gorczyca w medycynie ludowej stosowana jest jako środek na bóle reumatyczne. W tym celu zaleca się przykładać na chore miejsca płócienne woreczki wypełnione nasionami gorczycy. Można je pozostawić na noc lub nosić w ciągu dnia. Woreczek ma zastosowanie w doraźnych przypadkach takich jak:
bóle głowy, migrena, zmęczenie, stłuczenie, boląca rana, oparzenie, nerwobóle, skręcenia, zwichnięcia, różne miejscowe bóle.

Jak wykonać woreczek?

Do woreczków uszytych z gęsto utkanego płótna wsypać nasiona gorczycy. Można również kupić już gotowe woreczki gorczycowe.

Woreczek kładziemy na bolące miejsce.

Woreczki możemy również użyć przy zapaleniu zatok. Wystarczy, że podgrzejemy go np. na patelni, w piekarniku a następnie przyłożyć na czoło i okolice policzków. Okłady te sprawią, że śluz zacznie spływać.

 

2. Gorczyca czarna

Gorczyca czarna

Czarna gorczyca przywędrowała do nas północnych krańców Afryki i południowo-zachodniej Azji..

W bólach reumatycznych oraz w nerwobólach zalecane jest stosowanie olejku gorczycowego, który otrzymywany jest z nasion gorczycy czarnej. Stosuje się go w postaci 2-procentowego roztworu spirytusowego, wchodzącego w skład różnych mazideł. Sam olejek gorczycowy ma działanie zbyt silne i może spowodować powstawanie pęcherzy martwiczych na skórze.

Rozdrobnione nasiona czarnej gorczycy można zastosować w formie okładów w dolegliwościach reumatycznych, szczególnie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, w zapaleniu korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych.

Gorczyca czarna ma również właściwości moczopędnego działania. Napary z gorczycy stosowane są w stanach zapalnych gardła, w postaci płukanek. Olejek goryczny ma właściwości żółciopędne, pobudzające wydzielanie trzustki i żołądka.

 

3. Gorczyca sarepska

pochodzi z Indii charakteryzuje się mocnym, palącym smakiem, dlatego też wykorzystywana jest do ostrych musztard. Działanie zdrowotne podobne jest do pozostałych odmian.

 

Uwaga!!!

Gorczycy nie powinny stosować osoby chore na tarczycę, gdyż zawiera ona substancje wolotwórcze.

Nasiona gorczycy mogą zmniejszyć poziom cukru we krwi, dlatego też może nie być odpowiedni dla cukrzyków.

Gorczyca powoduje przekrwienia w obrębie miednicy. Nie powinna być używana przez kobiety w ciąży, gdyż może to spowodować poronienie!