Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Skwalan z trzciny cukrowej to obecnie najczystsza forma skwalanu....
Naturalny magnez i cynk z witaminami B6 i B12 - 20 saszetek.
Tagi
Inne nazwy: jarzębina, jarząbek, jarząb zwyczajny
Rzymscy myśliwi owocami jarzębiny wabili ptaki, stąd też zapewne łacińska nazwa aucupare – polować na ptaki. Nasi przodkowie uważali jarzębinę za święte drzewo, poświęcone bogowi piorunów. Gałązka z owocami zawieszona nad łóżeczkiem dziecka miała w przyszłości nieskromne chęci uśmierzać., a z czasu zachowania owoców w gronach wróżono przyszłość. W lecznictwie ludowym kwiatostany jarząbu wykorzystywano jako środek moczopędny i rozwalniający, owoce leczyły natomiast biegunkę krwawą, choroby płuc i nerek. Jarzębina skuteczna była także w hamowaniu nadmiernego libido.
Drzewo osiągające do 15m wysokości, o gładkiej szarej i połyskującej korze. Liście podługowe, spiczasto zakończone, lekko owłosione. Kwiaty białe lub kremowe zebrane w baldachogrona. Owoce pomarańczowoszkarłatne, kształtu jabłka, mięsiste, z małymi nasionkami w środku. Kwitnie w maju, owocuje od sierpnia do października.
Jarzębina to niedaleka kuzynka jarzębiny czarnej, czyli popularnej aronii.
Jarząb pospolity to drzewo klimatu umiarkowanego w Polsce występuje jako drzewo leśne lub rosnące pojedynczo na przydrożach, w parkach, gdzie bywa często sadzone.
Surowcem pozyskiwanym w celach leczniczych są kwiatostany zbierane w okresie kwitnienia oraz owoce zbierane późną jesienią, przed przymrozkami.
Związki czynne zawarte w jarzębinie zwiększają wydzielanie moczu i dezynfekują drogi moczowe, działają korzystnie w przypadku stanów zapalnych żył kończyn dolnych oraz hemoroidów. Nalewce z jarzębiny przypisuje się właściwości lecznicze zwłaszcza dla wzmocnienia pracy serca i w zaburzeniach trawienia. To również doskonałe i tanie źródło witaminy C. owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy, dlatego też pożywane ich w stanie surowym może skończyć się wymiotami. Owoce należy przed użyciem sparzyć lub przemrozić. W tym celu blanszuje się je, zanurzając na kilka dni do zamrażalnika. Bardziej cierpliwi mogą zbierać owoce jarzębiny po pierwszych przymrozkach.
Dawniej z jarzębiny powstawał doskonały jarzębiak na winiaku, produkowano także doskonałe soki. Obecnie do celów spożywczych wykorzystuje się morawską odmianę jarzęba Sorbus edulis, której owoce są pozbawione goryczy.
Owoce, zbierane najlepiej po pierwszych przymrozkach, oderwać od baldachów, starannie przebrać i obgotować krótko w dwóch wodach, obydwie odlewając. Przecier jabłkowy (najlepiej z antonówek), przyrządzony w ilości dwa razy większej od jagód jarzębiny, zagęścić przez wolne gotowanie do połowy pierwotnej ilości. Do gotującego się przecieru wsypać cukier w ilości odpowiadającej masie zagęszczonego przecieru i obgotowanych jagód, a gdy się rozpuści, dodać jagody. Dalsze postępowanie, jak przy innych dżemach.