Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne

Każdy z Nas słyszał o kasztanach jadalnych i o produktach spożywczych z nich wytworzonych, jednak nie każdy tak naprawdę wie z czym i jak się je, ani co tak na prawdę mogą wnieść dla naszego zdrowia .

Kasztany jadalne to kompozycja nuty słodkawej, mącznej z lekko orzechowym smakiem, są lekkostrawne. Według medycyny św. Hildegardy obok kopru włoskiego i orkiszu to właśnie kasztany należą do produktów, które w 100% przyswajalne są przez organizm człowieka.Mąka, kasztany oraz płatki polecane są przez Hildegardę jako „środek leczniczy w przypadku wszystkich dolegliwości wątroby i podwyższonego poziomu enzymów wątrobowych”.

Te niepozorne kasztany posiadają wiele właściwości, między innymi podnoszą odporność (100g kasztanów jadalnych zawiera jednak tyle samo witaminy C, co 100g cytryny). Pozytywnie wpływają na układ krwionośny dlatego ,że rozszerzają naczynia transportujące krew. Zawierają escynę, mają działanie uszczelniające naczynia krwionośne, co powoduje zmniejszenie się obrzęków oraz dolegliwości związanych z żylakami.

Warto wspomnieć, że kasztany jadalne są bogatym źródłem witamin i minerałów:

  • Witamina C (podnosi odporność ),
  • Witamina A (wspomaga procesy wzrostu i niezbędna dla oka)
  • Witamina E ( walczy z wolnymi rodnikami),
  • Witamina P (chroni naczynia krwionośne),
  • Witaminy z grupy B (B1,B2,B3,B5,B6 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają problemom z pamięcią i koncentracją, mają wpływ na wygląd naszej skóry)
  • Kwas foliowy (niezbędny dla kobiet w ciąży) ,
  • Źródłem minerałów: miedź, cynk, magnez, żelazo, potas i fosfor, wapń i niewielkie ilości sodu,
  • Błonnik (wspomaga pracę jelit i procesy trawienne)
  • Lecytynę (pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację)
  • Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do redukcji poziomu frakcji LDL cholesterolu- czyli pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.

 

A oto kilka właściwości jakie posiadają kasztany jadalne:

  • Wzmacniają odporność,
  • Przeciwdziałają infekcjom,
  • Mają właściwości antybakteryjne,
  • Zawierają niewiele tłuszczu (1.5%),
  • Polecane w okresach przemęczenia oraz stresu,
  • Są doskonałym źródłem energii ze względu na dużą zawartość skrobi,
  • Źródło błonnika, który hamuje apetyt,
  • Posiada właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego,
  • Pomagają w oczyszczeniu naszego organizmu z toksyn,
  • Regulują poziom cholesterolu,
  • Posiadają wiele witamin i minerałów,
  • Zawarta w kasztanach lecytyna wpływa na koncentrację, ułatwia myślenie oraz poprawia myślenie,
  • Nie posiadają glutenu dlatego tez mogą być używane przez osoby stosujące diety bezglutenowe.


Kasztany jadalne - produkty dostępne w sklepie:

1.Kasztany jadalne ekologiczne gotowane na parze polecane są do mięs białych i dziczyzny, sałatek oraz jako przekąska.


2. Płatki kasztanowe mają delikatny, słodkawy smak kasztanów. Oprócz swoich walorów smakowych posiadają sporo wartości odżywczych. Pełne skrobi, lecytyny, witamin B i K oraz minerałów: wapnia, potasu i magnezu. Dlatego też tak chętnie sięgają po nie uczniowie, osoby uprawiające sport lub ciężko pracujące umysłowo lub fizycznie. Płatki kasztanowe zawierają dużą dawkę witaminy C, dlatego warto po nie sięgać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym dla zwiększenia odporności. Szklanka płatków to ok 150 kcal, zawierających wiele cennych witamin i minerałów. Płatki kasztanowe można dosypywać do jogurtu, do domowej mieszanki musli lub batoników, do deserów, do sałatek i surówek.

3. Mąka z kasztanów jadalnych- bardzo popularna we Francji gdzie używana jest od lat. Bezglutenowa, lekkostrawna i niskobiałkowa. Drobno mielona, lekko słodkawa w smaku, o orzechowym aromacie. Często używana do naleśników, makaronów lub wytrawnych wypieków, rzadziej na słodko ale też pasuje wyśmienicie. Powinna być łączona z innymi mąkami, wyraźnie nadaje wyjątkowy smak potrawom.

Propozycja wykorzystania mąki kasztanowej J :

Naleśniki kasztanowe

200 g mąki kasztanowej
150 ml mleka migdałowego
szczypta soli
jajko
50 g masła
olej do posmarowania patelni

  • Mąkę miksujemy z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone masło.
  • Odstawiamy ciasto naleśnikowe na 20 – 30 minut.
  • Rozgrzaną patelnię smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie.
  • Wylewamy porcje ciasta i rozsmarowujemy je na powierzchni.
  • Podsmażone zdejmujemy z patelni.
  • Tak przygotowane naleśniki możemy posmarować ulubionym dżemem, musem, syropem lub miodem. Do dekoracji polecam świeże owoce. :)

 

4. Krem z kasztanów jadalnych „Marroni”doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, tostów czy naleśników. Można go również dodać do słodkich deserów: ciast, ciastek, babeczek, tortów, tart, lodów, musów lub jako purre. Krem ten można używać zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych (zupy, różne farsze).Kasztany doskonale komponują się z wanilią, czekoladą, dynią, cieciorką bądź grzybami.