Producenci

Nowe produkty

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Malina właściwa

(Rubus idaeus)

Inne nazwy: maliniak

Malina właściwa

Maliny zapewne były pokarmem łowców – zbieraczy. Dioskurides używał wywaru z liści malin, a Syreniusz polecał kwiat malinowy, roztarty z miodem i wodą, do przemywania oczu. Sok z liści z miodem zalecał jako lek na astmę. Sok z owoców malin z winem miał likwidować brodawki, łagodzić ukąszenia węzy i gadów. Pity z miodem, leczył „piersi owrzodziałe”. W średniowieczu malina zagościła w przyklasztornych ogrodach. W wieku XVI syrop malinowy okrzyknięto doskonałym środkiem na wzmocnienie. Stosowano go również w leczeniu kamienicy żółciowej i nerkowej.

Malina właściwa - opis

To roślina z rzędu różowców, z rodziny różowatych. Jest kuzynką jeżyny, poziomki, truskawki i róży. Krzew osiąga do 2 m wysokości, z podziemnymi rozłogami. Pędy wydłużone rózgowato i łukowato zawieszone, pokryte kolcami. Liście z wierzchu nagie, pod spodem biało owłosione. Kwiaty białe, zwisłe, zebrane w luźne grona albo wiechy. Kwitnie od maja do sierpnia. Roślina miododajna. Owoc składa się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpurowych, puszysto owłosionych, małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy, potocznie zwany malinami. W porze dojrzewania lekko oddziela się od stożkowatego dna kwiatowego.

Występowanie maliny właściwej

Rośnie w podszycie lasów mieszanych i liściastych, na polanach, zrębach, często tworząc zwarte zespoły. Preferuje luźne, żyzne, niezbyt suche gleby.

Malina właściwa - surowiec

Owoce maliny właściwej są bardzo delikatne, łatwo je uszkodzić, dlatego należy je zbierać podczas suchej pogody do łubianek, w których są transportowane na miejsce przerobu lub spożycia. Owoce maliny można suszyć w temperaturze 50- 60 ºC. Łatwiej jest suszyć maliny przywiędłe uprzednio na słońcu. Wykorzystuje się również młode liście malin, które zawierają sporo witaminy C, do robienia naparów lub herbatek.

Malina właściwa w apteczce

Owoc jest bogaty w cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, szereg witamin. Ziele charakteryzuje duża zawartość witaminy c, garbników, kwasów organicznych, śluzów, żywic. Wywołuje poty, działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Może być stosowana w stanach przeziębień, także w trakcie grypy czy anginy. Reguluje pracę przewodu pokarmowego. Właściwości uspokajające pomagają kobietom w okresie przekwitania.

Uwaga! Maliny w większych ilościach nie są wskazane w kuracjach nerek i osób chorych na podagrę.

Malina właściwa w kuchni

Maliny doskonale nadają się na przetwory: soki, dżemy, konfitury, galaretki, nalewki, wina i miody. Stanowią doskonałe nadzienie do pierogów i dodatek do ciast. Wywar z owoców czy liści podnosi walory gorszych gatunków herbat.

Ocet malinowy

¼ l dojrzałych leśnych malin zalać wrzącą wodą, nakryć muślinem i postawić na słońcu. Po 2 tygodniach płyn przefiltrować, zlać do butelek, dodać wódkę w proporcji 1:8 i zakorkować.