Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Skwalan z trzciny cukrowej to obecnie najczystsza forma skwalanu....
Naturalny magnez i cynk z witaminami B6 i B12 - 20 saszetek.
Tagi
Inne nazwy: maliniak
Maliny zapewne były pokarmem łowców – zbieraczy. Dioskurides używał wywaru z liści malin, a Syreniusz polecał kwiat malinowy, roztarty z miodem i wodą, do przemywania oczu. Sok z liści z miodem zalecał jako lek na astmę. Sok z owoców malin z winem miał likwidować brodawki, łagodzić ukąszenia węzy i gadów. Pity z miodem, leczył „piersi owrzodziałe”. W średniowieczu malina zagościła w przyklasztornych ogrodach. W wieku XVI syrop malinowy okrzyknięto doskonałym środkiem na wzmocnienie. Stosowano go również w leczeniu kamienicy żółciowej i nerkowej.
To roślina z rzędu różowców, z rodziny różowatych. Jest kuzynką jeżyny, poziomki, truskawki i róży. Krzew osiąga do 2 m wysokości, z podziemnymi rozłogami. Pędy wydłużone rózgowato i łukowato zawieszone, pokryte kolcami. Liście z wierzchu nagie, pod spodem biało owłosione. Kwiaty białe, zwisłe, zebrane w luźne grona albo wiechy. Kwitnie od maja do sierpnia. Roślina miododajna. Owoc składa się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpurowych, puszysto owłosionych, małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy, potocznie zwany malinami. W porze dojrzewania lekko oddziela się od stożkowatego dna kwiatowego.
Rośnie w podszycie lasów mieszanych i liściastych, na polanach, zrębach, często tworząc zwarte zespoły. Preferuje luźne, żyzne, niezbyt suche gleby.
Owoce maliny właściwej są bardzo delikatne, łatwo je uszkodzić, dlatego należy je zbierać podczas suchej pogody do łubianek, w których są transportowane na miejsce przerobu lub spożycia. Owoce maliny można suszyć w temperaturze 50- 60 ºC. Łatwiej jest suszyć maliny przywiędłe uprzednio na słońcu. Wykorzystuje się również młode liście malin, które zawierają sporo witaminy C, do robienia naparów lub herbatek.
Owoc jest bogaty w cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, szereg witamin. Ziele charakteryzuje duża zawartość witaminy c, garbników, kwasów organicznych, śluzów, żywic. Wywołuje poty, działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Może być stosowana w stanach przeziębień, także w trakcie grypy czy anginy. Reguluje pracę przewodu pokarmowego. Właściwości uspokajające pomagają kobietom w okresie przekwitania.
Uwaga! Maliny w większych ilościach nie są wskazane w kuracjach nerek i osób chorych na podagrę.
Maliny doskonale nadają się na przetwory: soki, dżemy, konfitury, galaretki, nalewki, wina i miody. Stanowią doskonałe nadzienie do pierogów i dodatek do ciast. Wywar z owoców czy liści podnosi walory gorszych gatunków herbat.
¼ l dojrzałych leśnych malin zalać wrzącą wodą, nakryć muślinem i postawić na słońcu. Po 2 tygodniach płyn przefiltrować, zlać do butelek, dodać wódkę w proporcji 1:8 i zakorkować.
Naturalne składniki. Czysty dom bez szkodliwej chemii.
Nierafinowany olej z pestek malin jako naturalny filtr UV.
Znakomita herbatka o działaniu rozgrzewającym i uodparniającym. Może być podawana zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Najlepiej smakuje słodzona miodem