Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Światowy Dzień Osteoporozy został ustanowiony w 1996 roku przez Międzynarodową Fundację Osteoporozy. 

OSTEOPOROZA  jest to choroba, która prowadzi do łamliwości kości spowodowana między innymi niedoborem witaminy D oraz wapnia.

 Na rozwój choroby wpływają również brak aktywności fizycznej, nadwaga, otyłość, niewłaściwa dieta, palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu.

 Częściej dotyka ona kobiet w trakcie lub po menopauzie, problemem są zaburzenia gospodarki hormonalnej.

 W celu wykrycia osteoporozy należy udać się na bezbolesne badanie densytometrii, które polega na sprawdzeniu gęstości kości.

 

Bardzo ważna jest profilaktyka, warto:

  •         dostarczyć organizmowi codzienną dawkę witaminy D
  •          poświęcić czas na spacer ,gdyż witamina D dostarczana jest poprzez słońce
  •         należy wprowadzić do diety produkty zawierające wapń oraz białko
  •         zwiększyć aktywność fizyczną
  •         ograniczyć lub wyeliminować używki
  •         dieta bogata w kwasy omega-3, które pomagają chronić przed utratą kości
  •         dieta powinna zawierać sporo witaminy C, która jest niezbędna w syntezie kolagenu oraz wspomaga wchłanianie wapnia, witaminy D oraz żelaza
  •         pamiętaj o wapniu, który naturalnie znajdzie się w mleku, brokule, migdałach, sardynkach, soi, maku, jarmużu.

Warto wiedzieć !!

Wchłanianie wapnia utrudniają szczawiany oraz nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego.

Wchłanianie wapnia poprawia laktoza czyli cukier mleczny. Osoby, które źle tolerują laktozę mogą zastąpić mleko mlecznymi produktami fermentowanymi np. kefirem lub jogurtem.