Producenci

Nowe produkty

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Informacja

Rumianek pospolity

(Chamamomilla recutita)

Inne nazwy: kamelka, macierza, maruna, rumen, rumień

Rumianek pospolity

Rumianek należy do najstarszych roślin leczniczych – w Europie rozprzestrzenił się jeszcze w czasach przedhistorycznych. O jego uzdrawiających właściwościach pisali Pliniusz Starszy i Dioskuridos. W średniowieczu wierzono, że ma moc zwalczania demonów. W klasztornych ogrodach uprawiano go jako roślinę ozdobną, choc nie zapominano także o jego walorach medycznych. W XVI stuleciu słynny zielarz Marcin z Urzędowa pisał: „Jest to ziele w każdym miejscu boleść uśmierzające, nawet przykładając na plastrze; dlatego je zowią: anodinum”.

 

Opis

Roślina jednoroczna o aromatycznym zapachu, osiąga do 60 cm wysokości. Korzeń palowy, cienki. Łodyga delikatna, wzniesiona, rozgałęziona, wewnątrz żółte, rurkowate, a na zewnątrz języczkowate o barwie białej. Kwitnie od maja do jesieni. Owocem są drobne, żeberkowane niełupki.

 

Występowanie

Występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Australii. W Polsce pospolity chwast polny. Rośnie dziko na polach, w ogrodach, na przydrożach, miedzach, nieużytkach, na glebach wilgotnych.

 

Surowiec

Surowcem leczniczym są dojrzałe koszyczki kwiatowe, zbierane sukcesywnie, w miarę zakwitania, w dni pogodne i suche. Koszyczki nie mogą być ugniatane.

 

W apteczce

Surowiec zawiera do 1,5% olejku eterycznego (chamazulen, alfa bisabolol, spiroeter), flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna), kumaryny, cholinę, związki śluzowe, witaminę C, sole mineralne. Znane jest dobroczynne działanie rumianku na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz przeciwuczuleniowe. Rumianek wykorzystywany jest w leczeniu nieżytów żołądka i jelit po przyjmowaniu silnych leków, np. antybiotyków czy w przypadkach dolegliwości żołądkowych w pierwszym okresie ciąży. Pobudza łaknienie i przyspiesza trawienie, poprzez zwiększanie wydzielania żółci i zapobieganie nadmiernej fermentacji w jelitach.

 

W kuchni

Z rumianku parzy się doskonałą herbatkę, natomiast olejkiem z kwiatu rumianku aromatyzuje się likiery i nalewki.

 

Dla urody

Okłady z rumiankiem przywracają blask zmęczonym oczom. Łyżkę rumianku należy zalać szklanką gorącego mleka i odstawić do przestudzenia. Letni kompres przyłożyć na 20 minut na powieki. Można też przygotować odżywczy tonik rumiankowy, dobry zwłaszcza dla cery trądzikowej, mieszanej, tłustej i wrażliwej. Należy namoczyć na noc garść owsa, na drugi dzień przecedzić, uzupełnić wodą, by otrzymać dwie szklanki płynu. Zagotować pod przykryciem, zaparzyć otrzymanym wrzątkiem garść rumianku (około 20 minut). Ostudzić, dodać 2 łyżeczki miodu. Tak przygotowanym tonikiem przecierać twarz.

 

Nalewka rumiankowa

100g suszonych koszyczków rumianku zalać ½ l alkoholu 45%. po tygodniu można używać przecedzonego roztworu. Stosować doustnie 20 – 40 kropli nalewki na kieliszek wody w przypadkach zaburzeń trawienia. Można tez nalewkę stosować zewnętrznie do przemywania i okładów. Do płukania gardła: 1 łyżka nalewki na 100 – 150 ml przegotowanej wody.