Stres jest głównym problemem, z którym dosłownie każdy ma do czynienia w taki czy inny sposób, a przewlekły stres jest problemem jak nigdy dotąd. Dlatego tak ważne jest, aby utrzymać swoje hormony stresu w ryzach.
Czym są hormony stresu?
Kiedy mówimy o hormonach stresu, kortyzol typowo szczyci się listą, i nie bez powodu. Jest on nazywany głównym hormonem stresu, po wszystkim.
Jest on uwalniany, gdy jesteśmy pod presją i wyzwala reakcję przetrwania typu „walcz lub uciekaj”.
Jednak kortyzol nie jest jedynym hormonem stresu i prawdę mówiąc, może nawet nie być najważniejszym z hormonów stresu.
Ten tytuł równie dobrze mógłby być zarezerwowany dla insuliny. Podczas gdy większość ludzi myśli o cukrzycy, gdy omawia ten hormon, insulina jest związana z przyrostem masy ciała, PCOS, niskim testosteronem i oczywiście poziomem cukru we krwi.
Ponadto, insulina może wpływać na prawie każdy hormon w organizmie i z pewnością ma duży wpływ na stres.
„Zawsze mówię, że oksytocyna jest hormonem głównym” – mówi dr Cabeca. „Jeśli uznałbyś oksytocynę za dziekana uniwersytetu, profesorami byliby insulina i kortyzol, a ciało studenckie to reszta hormonów”.
Inne hormony stresu oprócz kortyzolu i insuliny to:
- Adrenalina
- Noradrenalina
- Katecholaminy
- Wazopresyna
- Hormon uwalniający kortykotropinę
- ACTH
- Gonadotropiny
- Hormony tarczycy
- Hormon wzrostu
- prolaktyna
Jak dieta wpływa na hormony
Jakie są największe rzeczy w zakresie diety, które są naprawdę rzucając nasze hormony z whack dzisiaj?
„Zdecydowanie jest to cukier”, mówi dr Cabeca. „Mgła mózgu, utrata pamięci, … zwiększone ryzyko demencji – wszystko to przychodzi do diety, która jest zbyt wysoka w cukrze i tworzy odporność na insulinę, więc mamy trudniejszy czas korzystania z glukozy, że mamy.
„Druga rzecz to właściwie praktyka, która jest tak hormonalnie zaburzona dla kobiet i mężczyzn, a to jest podjadanie w ciągu dnia. Trzy posiłki, trzy przekąski – jak to w ogóle powstało?”.
Nawyk podjadania może siać spustoszenie w stresie ze względu na sposób, w jaki wpływa na hormony stresu. Kiedy przekąszamy, podskakuje insulina, która wpływa na resztę naszych hormonów, a insulina idzie w górę za każdym razem, gdy jemy. Tak więc, im więcej przekąsamy, tym więcej insuliny idzie w górę, pomagając stworzyć insulinooporność.
Tworzy to również kolejkę górską dla równowagi hormonalnej, z dużymi wahaniami wpływającymi na wszystko, od naszych nastrojów po zdrowie jelit i, tak, poziom stresu.
Jak jeść, by pokonać stres
Jaka jest rzecz nr 1, którą możesz zrobić, aby uzyskać równowagę hormonów i utrzymać w ryzach hormony stresu?
„Uważam zerwanie z cukrem za jeden z najcenniejszych prezentów, jakie możesz sobie dać” – mówi dr Cabeca.
Oto kilka innych wskazówek, którymi się dzieli:
Praktykuj przerywany post
Istnieje wiele korzyści z przerywanego postu, a to obejmuje pomoc w zarządzaniu stresem. Chodzenie bez jedzenia przez dłuższy czas stawia ciało w ketozie, przełączając się z używania glukozy do zasilania mózgu do ketonów jako paliwa mózgowego.
„Zawsze staraj się zachować co najmniej cztery godziny między posiłkami, ponieważ musisz uwrażliwić swoje ciało na glukozę ponownie i na insulinę ponownie i przenieść się do korzystania z ketonów na paliwo”, mówi dr Cabeca.
Postępuj zgodnie z Zieloną Dietą Keto

„Istnieje wiele sposobów na zrobienie keto. Co stworzy najlepszą stabilność metaboliczną, najlepszą równowagę hormonalną? Poprzez moje własne doświadczenia z keto to właśnie tam odkryłem, jak ważny jest aspekt zielony” – mówi dr Cabeca.
Wskaż zewnętrzne czynniki stresogenne
„Nie chodzi tylko o to, co jesz. Może chodzi o to, z kim jesz – czy oni cię stresują? Jeśli tak jest, nie ma znaczenia, jak niesamowite jest twoje jedzenie” – dzieli się dr Cabeca.
Unikaj toksyn
„Jesteśmy tym, co zjedliśmy” – mówi dr Cabeca. „Ważne jest, aby rozważyć nie tylko to, co jedli, ale jak żyli i jak umierali. To wchodzi w grę z dodatkowymi hormonami stresu dostającymi się do naszego systemu i jak to może naprawdę wpłynąć na naszą fizjologię.”
Chcesz uniknąć żywności spryskiwanej herbicydami lub pestycydami, wraz ze zwierzętami, które zjadły żywność zawierającą szkodliwe toksyny. Dlaczego? Mogą działać jako endokrynologiczne disruptory, które wyrzucają hormony z równowagi.
Nie jedz za późno
„Wiemy, że jeśli zjemy po godzinie 19.00, nasz organizm zwiększy więcej tego hormonu insuliny aż o 30% do 70% w porównaniu z tym samym posiłkiem, który zjedliśmy przed godziną 19.00. To jest ogromne” – mówi dr Cabeca.
Stresujące produkty spożywcze/suplementy
Oto niektóre z najlepszych pokarmów, które dr Cabeca zaleca, aby zarządzać hormonami stresu:
- Ciemna zieleń liściasta / warzywa krzyżowe – jarmuż, buraki, szwajcarska boćwina, kolarda.
- Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, awokado, olej MCT, olej kokosowy, łosoś poławiany na dziko, wołowina karmiona trawą, bizony
- Olej rybny Omega-3 – upewnij się, że jest wysokiej jakości i zawiera EPA, DHA i DHEA
- Adaptogeny – korzeń maca, ashwagandha, rhodiola, żeń-szeń, astragalus, kurkuma
- Melatonina
- Magnez
- Witamina D
Jak wygląda typowy dzień jedzenia dla dr Cabeca? Podzieliła się przykładem swojej codziennej rutyny żywieniowej:
- Czas na pobudkę: Nawodnienie z wodą alkaliczną i strzałem maca. „Ciało było detoksykowane i odmładzane przez całą noc. Chcemy dobrze nawodnić się rano i wspierać naturalny proces detoksykacji naszego ciała.”
- Śniadanie: Jajko sadzone podane nad szpinakiem i rukolą ze stroną pomidorów i jakimś mięsem organowym na boku. „Nasze talerze są w 75% zielone lub połączone z dodatkowymi alkalizatorami, skropione oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, niektórymi ziołami i przyprawami”.
- Lunch: Zazwyczaj pomijamy lunch jako część przerywanego postu. „Pracujemy, aby uzyskać 16-godzinny post”.
- Kolacja: Placki z łososia, łosoś poachingowy, dodaj dodatkowe alkalizatory właśnie tam do białka i tłuszczów. Dodaj w świetnym majonezie, jajkach lub dodatkowych tłuszczach i białku, zamiast spoiwa takiego jak bułka tarta lub mąka, użyj trochę mąki z ciecierzycy. Dodaje ona przyjemnej pikanterii i pozostaje low-carb. Równie dobrze można użyć mąki orzechowej. Dodaj trochę selera, kolendry, cebuli, koperku, himalajskiej soli morskiej. Podawaj ze stroną aioli i kilkoma szparagami.
- Po kolacji: Filiżanka herbaty przed snem.