Przejdź przez każdy sklep spożywczy dzisiaj, a prawdopodobnie zobaczysz więcej miejsca na półkach poświęconych organicznym żywności, które są uprawiane bez większości syntetycznych nawozów i pestycydów, a produkty zwierzęce, które są wolne od antybiotyków i hormonów.

O co tyle hałasu?

Rolnictwo ekologiczne ma na celu ochronę zasobów naturalnych, wspieranie zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz unikanie większości materiałów syntetycznych. Gleba, na której uprawiane są rośliny, musi zostać skontrolowana i wykazana jako wolna od większości syntetycznych pestycydów i nawozów, a uprawy nie mogą być modyfikowane genetycznie.

Zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych nie otrzymują antybiotyków ani hormonów wzrostu, otrzymują paszę uprawianą ekologicznie i mogą poruszać się na zewnątrz. Przetworzona żywność ekologiczna nie może zawierać syntetycznych dodatków.

Czy jest jakaś korzyść?

Podczas gdy żywność organiczna ma mniej syntetycznych pestycydów i nawozów oraz jest wolna od hormonów i antybiotyków, nie wydaje się, aby miała przewagę odżywczą nad swoimi konwencjonalnymi odpowiednikami.

Żywność ekologiczna zawiera mniej pozostałości pestycydów niż produkty uprawiane konwencjonalnie. Jednak ilości obu rodzajów produktów mieszczą się w granicach bezpiecznego spożycia. I nie jest jasne, czy pestycydy stosowane w rolnictwie ekologicznym są bezpieczniejsze niż niesyntetyczne pestycydy stosowane w rolnictwie konwencjonalnym.

Podobnie nie mamy jeszcze wystarczających informacji, by stwierdzić, czy brak hormonów i antybiotyków w organicznych produktach zwierzęcych sprawia, że są one zdrowsze od konwencjonalnych.

Makaron ekologiczny

Makaron wytwarzany z naturalnych składników może być dużo zdrowszy od zwykłego sklepowego. Najlepiej taki makaron wytwarzać samemu, ale można go również kupić w sklepach bądź przez internet.

Reklama
Zdrowa żywność - wybierz na Ceneo

Polecane artykuły