Producenci

Nowe produkty

Promocje

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Ostatnio przeglądane

Informacja

Ekologiczna mąka z topinamburu 500g Dary Natury Zobacz większe

Ekologiczna mąka z topinamburu 500g Dary Natury

5902741008268

Nowy produkt

Żywność bezglutenowa

Certyfikat - produkt ekologiczny Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo Polska

Eko gwarancja Jednostka certyfikująca Ekogwarancja PTRE sp. Z.o.o

Więcej szczegółów

10,60 zł brutto

Więcej informacji

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku  i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później  został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.

Topinambur po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej dlatego oferujemy go Państwu w postaci suszonej i zmielonej aby można było przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i pyszne dania. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób odchudzających się.

Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.

  • placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków),
  • kotlety z mąki z topinamburu,
  • dodatek do sosów,
  • dodatek do zup,
  • oraz w innych formach według upodobań.

Mąka topinamburowa to bogactwo potasu, 100g tego produktu zawiera 2210 mg tego pierwiastka oraz witaminy B1-0,17mg/100g produktu. Jest zasobna w żelazo prawie 3mg/100g oraz witaminę C 10mg/100g.

Składniki: obrane, suszone i mielone kłącza topinamburu 100% pochodzące z rolnictwa ekologicznego

Naleśniki z mąki z topinamburu.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki z topinamburu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, kminek mielony
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Jajka roztrzepać w misce z przyprawami.
  • Dodać mleko, mąkę i posiekany szczypiorek.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
  • Smażyć naleśniki.
  • Tak przygotowane naleśniki można wypełnić dowolnym farszem np. pieczarkowym z dodatkiem wędzonego twarogu, szpinakowy z fetą, z fetą i pieczarkarni lub inne.

Przykładowy farsz:

Farsz szpinakowy z fetą

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 500 g świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200 g fety
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
  • pojedynczy filet z kurczaka

Sposób przygotowania:

  • Świeży rozmrozić i odsączyć wodę.
  • Czosnek obrać i posiekać i podsmażyć delikatnie na oliwie.
  • Dodać szpinak i smażyć kilka minut mieszając.
  • Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oliwie, doprawić do smaku.
  • Połączyć szpinak z kurczakiem, pokruszyć ser fetę.
  • Na naleśnikach układać farsz szpinakowy.
  • Podsmażyć naleśniki na maśle lub zapiec w naczyniu żaroodpornym.

Darmowa dostawa od 200zł

Przy zakupie za 200zł lub więcej
nie doliczamy dodatkowych opłat za przesyłkę!

Jeśli dokonasz zakupów na kwotę 100 do 199,99zł
koszt przesyłki wyniesie tylko 10zł!

Szczegóły na https://chata-zdrowia.pl/info/dostawa

10 innych produktów w tej samej kategorii: