Miód to słodki płyn wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru kwitnących roślin. Istnieje około 320 różnych odmian miodu, które różnią się kolorem, zapachem i smakiem.

Miód zawiera głównie cukier, a także mieszankę aminokwasów, witamin, minerałów, żelaza, cynku i przeciwutleniaczy. Oprócz zastosowania jako naturalny słodzik, miód jest używany jako środek przeciwzapalny, przeciwutleniający i przeciwbakteryjny. Ludzie powszechnie używają miodu doustnie w leczeniu kaszlu i miejscowo w leczeniu oparzeń i promowaniu gojenia się ran.

Badania na temat miodu

Badania nad miodem na konkretne schorzenia obejmują:

  • Choroby sercowo-naczyniowe. Przeciwutleniacze w miodzie mogą być związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
  • Kaszel. Badania sugerują, że miód eukaliptusowy, miód cytrusowy i miód labiatae mogą działać jako niezawodny środek hamujący kaszel u niektórych osób z infekcjami górnych dróg oddechowych i ostrym kaszlem nocnym.
  • Choroby przewodu pokarmowego. Dowody sugerują, że miód może pomóc w łagodzeniu schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak biegunka związana z zapaleniem żołądka i jelit. – Miód może być również skuteczny jako część doustnej terapii nawadniającej.
  • Choroby neurologiczne. Badania sugerują, że miód może oferować korzyści przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe i przeciwlękowe. W niektórych badaniach wykazano, że miód pomaga zapobiegać zaburzeniom pamięci.
  • Pielęgnacja ran. Wykazano, że miejscowe stosowanie miodu klasy medycznej wspomaga gojenie się ran, zwłaszcza oparzeniowych.

Wyniki mogą się różnić, ponieważ nie istnieją standardowe metody produkcji miodu ani sprawdzania jego jakości.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne miodu

Bezpieczeństwo i skutki uboczne miodu

Miód jest ogólnie bezpieczny u dorosłych i dzieci powyżej 1 roku życia. Może być pomocny w leczeniu oparzeń, kaszlu i ewentualnie innych schorzeń.

Miód jest prawdopodobnie bezpieczny w stosowaniu jako naturalny słodzik, środek hamujący kaszel oraz produkt do stosowania miejscowego na drobne owrzodzenia i rany.

Unikaj podawania miodu – nawet niewielkiej ilości – dzieciom poniżej 1 roku życia. Miód może powodować rzadkie, ale poważne schorzenie przewodu pokarmowego (botulizm niemowlęcy), spowodowane kontaktem z zarodnikami Clostridium botulinum. Bakterie z zarodników mogą rosnąć i mnożyć się w jelitach dziecka, wytwarzając niebezpieczną toksynę.

Niektóre osoby są wrażliwe lub uczulone na określone składniki miodu, zwłaszcza na pyłek pszczeli. Chociaż rzadko, alergie na pyłki pszczół mogą powodować poważne, a czasem śmiertelne, reakcje niepożądane. Oznaki i objawy reakcji obejmują:

  • Duszność i inne objawy astmatyczne
  • Zawroty głowy
  • Nudności
  • Wymioty
  • Osłabienie
  • Nadmierne pocenie się
  • omdlenie
  • Nieregularne rytmy serca (arytmia)
  • Kłucie po zastosowaniu miejscowym
  • Miód może wpływać na poziom cukru we krwi.

Polecane artykuły