Oczy są naszym oknem na świat. Umożliwiają nam oglądanie otoczenia, kontakt z otoczeniem, skupienie się na określonych zadaniach, chronią nas przed niebezpieczeństwem i pomagają zachować ostrość umysłu i czujność.

Dobry wzrok jest ważny dla wielu naszych działań – uczenia się i rozumienia, uprawiania sportu, zdolności motorycznych i ogólnej jakości życia. Niestety, z wiekiem nasz wzrok się zmienia i w naturalny sposób pogarsza się. Może to prowadzić do problemów z wyraźnym widzeniem, trudności z koncentracją na bliskich obiektach, trudności z widzeniem w nocy i wielu innych wad wzroku, które mogą znacząco wpłynąć na jakość Twojego życia.

Na szczęście istnieją pewne zioła i składniki odżywcze, które mogą chronić nasz wzrok w miarę starzenia się. W tym artykule omówimy najlepsze zioła dla zdrowia oczu.

Jak chronić swój wzrok od wewnątrz

Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby chronić nasz wzrok, na przykład unikać wpatrywania się w jasne obiekty (takie jak słońce), trzymać oczy z dala od zanieczyszczeń, myć je lub używać kropli do oczu, chronić je przed niebieskim światłem ekranów elektronicznych (zwłaszcza w nocy) i w razie potrzeby nosić okulary lub soczewki kontaktowe.

Jednak najważniejsze rzeczy, które możemy zrobić, aby chronić zdrowie naszych oczu, pochodzą z wewnątrz. Podobnie jak wszystkie organy i układy w organizmie, prawidłowe funkcjonowanie oczu zależy od ogólnego stanu zdrowia. Oznacza to, że dostarczanie organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych, unikanie szkodliwych toksyn, odpowiednia aktywność fizyczna i sen, dbanie o zdrowie psychiczne i wszelkie inne czynniki wpływające na ogólny stan zdrowia i samopoczucie są również ważne dla zachowania zdrowia oczu.

Nasze oczy, mimo że są jednym z najważniejszych narządów zmysłu, mają najmniejszą ochronę przed stresem oksydacyjnym ze wszystkich komórek ciała. Każdego dnia jesteśmy narażeni na działanie tysięcy wolnych rodników – niestabilnych atomów, które mogą uszkadzać komórki, powodować choroby i starzenie się.

Te niestabilne atomy pochodzą z różnych źródeł – zanieczyszczeń w powietrzu, substancji chemicznych w żywności i wodzie, promieniowania rentgenowskiego, chemikaliów przemysłowych, a nawet ozonu. W każdej minucie, kiedy mamy otwarte oczy, są one narażone na uszkodzenia spowodowane przez te mikroskopijne cząsteczki. Na szczęście nasze oczy mają błonę śluzową, która chroni nas przed wieloma z tych wolnych rodników. Jednak z czasem stałe narażenie na działanie wolnych rodników może uszkodzić komórki oka i pogorszyć nasze widzenie.

Wolne rodniki powodują tzw. uszkodzenia oksydacyjne lub stres oksydacyjny, który może dotyczyć wszystkich komórek naszego ciała – nie tylko oczu. Przeciwutleniacze są najważniejszym czynnikiem zwalczającym stres oksydacyjny powodowany przez wolne rodniki. Antyoksydanty to stabilne atomy, które mogą równoważyć i neutralizować niestabilne wolne rodniki. Dlatego właśnie bogata w antyoksydanty żywność i zioła są tak korzystne dla zdrowia i długowieczności.

Jednak nie wszystkie antyoksydanty są takie same. Niektóre przeciwutleniacze, takie jak luteina, zeaksantyna i astaksantyna, są szczególnie korzystne dla ochrony oczu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Najlepsza żywność i zioła dla oczu to ta, która zawiera te ważne antyoksydanty, a także te, które zawierają składniki odżywcze i związki o wyjątkowych korzyściach dla zdrowia oczu.

Jakie zioła są dobre dla Twoich oczu?

Istnieje wiele pokarmów i ziół korzystnych dla oczu. Niektóre ekstrakty ziołowe można stosować miejscowo na oczy, inne zaś, po spożyciu, wpływają korzystnie na zdrowie oczu od wewnątrz organizmu. Ta ostatnia grupa ziół jest przedmiotem naszej dyskusji. Najlepsze zioła dla zdrowia oczu to:

Borówki

Korzyści zdrowotne płynące z borówki

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) to roślina, która wytwarza jagody bardzo podobne do borówek. Dla niewprawnego oka borówka wygląda jak borówka, a obie pochodzą z tej samej rodziny roślin. Suszone owoce i liście borówki są wykorzystywane jako lekarstwo od wielu lat.

Tradycyjnie borówki były używane jako środek na różne dolegliwości oczu – wśród wielu innych zastosowań. Wiele osób uważa borówki za jedne z najlepszych ziół na suche oczy, a także na poprawę ogólnego stanu zdrowia i funkcjonowania oczu. Borówki zawierają antocyjanozydy, silne przeciwutleniacze, które chronią siatkówkę, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w oczach. Antocyjany to pigmenty, które nadają niebieskim i fioletowym owocom ich bogaty kolor.

Chociaż można jeść borówki, aby poprawić zdrowie oczu, nie są one powszechnie dostępne w sklepach i zazwyczaj są zbierane dziko w górach w miesiącach letnich. Ekstrakty z borówek są powszechnie dostępne w postaci nalewek, proszków lub kapsułek.

Miłorząb japoński (Ginkgo Biloba)

Ginkgo biloba to zioło lecznicze o szerokim zastosowaniu i potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Liście drzewa Ginkgo biloba są powszechnie stosowane jako lek. Większość ludzi wie o korzyściach płynących z Ginkgo dla zdrowia mózgu i krążenia, ale Ginkgo jest również bardzo korzystne dla zdrowia oczu – szczególnie w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Badania nad Ginkgo biloba pokazują, że wspomaga on krążenie w organizmie. Czyni to poprzez rozluźnianie i rozszerzanie naczyń krwionośnych, co obniża ciśnienie krwi i ułatwia jej krążenie w całym organizmie. Dzięki temu krew lepiej dociera do wszystkich organów i tkanek ciała – w tym do oczu.

Ekstrakt z marchwi

Wiele osób wie, że marchew ma korzystny wpływ na zdrowie oczu. Korzyści z marchewki dla zdrowia oczu wynikają z dużej ilości karotenoidów zawartych w marchewce. Podobnie jak antocyjany są pigmentami, które sprawiają, że jagody są tak niebieskie, karotenoidy są klasą pigmentów, które nadają kolor wielu żółtym, pomarańczowym i czerwonym pokarmom – są również prekursorami witaminy A i są znane z wielu wspaniałych korzyści zdrowotnych.

Co ciekawe, wiele pigmentów roślinnych zawiera szereg korzyści zdrowotnych. Wspomnieliśmy już o antocyjanach (które wytwarzają wiele fioletowych i niebieskich pigmentów) i karotenoidach (które wytwarzają wiele żółtych, pomarańczowych i czerwonych pigmentów), ale chlorofil, pigment, który nadaje zielonym warzywom ich kolor, również ma wiele korzyści dla zdrowia. Dlatego wielu ekspertów sugeruje spożywanie kolorów tęczy, aby uzyskać z pożywienia szeroką gamę korzystnych związków.

Główne karotenoidy występujące w marchwi to β-karoten i α-karoten. Karotenoidy i witamina A są bardzo korzystne dla zdrowia oczu, a marchew jest ich doskonałym źródłem. Ekstrakt z marchwi zawiera skoncentrowaną ilość karotenoidów, więc możesz czerpać korzyści z tych związków bez konieczności jedzenia dużej ilości marchwi. Nie oznacza to, że nie powinieneś włączyć marchewki do swojej diety, ale jeśli chcesz uzyskać terapeutyczne ilości karotenoidów w konkretnym celu, na przykład dla zdrowia oczu, wyciąg z marchwi może być bardzo korzystny i wygodny.

Polecane artykuły