Przewlekły stan zapalny jest przyczyną wielu poważnych chorób. Podczas gdy krótkotrwały lub ostry stan zapalny jest naturalną odpowiedzią immunologiczną organizmu i jest niezbędny do leczenia, to przewlekły lub długotrwały stan zapalny może zakłócać normalne funkcjonowanie organów i mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Ważne jest, żeby utrzymywać niski poziom stanu zapalnego w organizmie poprzez unikanie częstych przyczyn zapalenia i stosowanie diety zawierającej przeciwzapalne pokarmy i zioła. Powszechne przyczyny stanu zapalnego to toksyny chemiczne w żywności, przemysłowe oleje z nasion i warzyw, przetworzone mięso, rafinowane ziarna, dym papierosowy, alkohol, stres i inne toksyny. Do najważniejszych pokarmów przeciwzapalnych należą owoce i warzywa, zwłaszcza zielone warzywa liściaste, jagody, winogrona i melony.
Jakie zioła są dobre na stany zapalne?
Wiele różnych ziół dobrze wpływa na stan zapalny. Te przeciwzapalne zioła zazwyczaj działają poprzez aktywację ścieżek zapalnych w organizmie. Niektóre z najlepszych naturalnych ziół na stan zapalny to:
Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) to roślina kwitnąca z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Indii i od tysięcy lat jest używana jako przyprawa kulinarna i zioło lecznicze. Kurkuma ma wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych. Jest jednym z najsilniejszych ziół przeciwzapalnych na świecie.
Kurkuma jest również jednym z najlepiej przebadanych ziół na świecie. Badania nad kurkumą pokazują, że może ona znacząco pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie. Przeciwzapalne korzyści kurkumy przypisuje się aktywnemu związkowi znajdującemu się w korzeniu kurkumy, zwanemu kurkuminą.
Badania nad kurkuminą pokazują, że pomaga ona zmniejszyć stan zapalny w organizmie poprzez regulację szlaków sygnalizacji zapalnej i hamowanie produkcji mediatorów stanu zapalnego. Kurkumina, jako związek, jest bardzo skuteczna w łagodzeniu stanów zapalnych. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z istotnego problemu związanego z kurkuminą.
Kurkumina ma bardzo niski współczynnik wchłaniania do krwi. Dlatego duża część tego unikalnego związku jest tracona w przewodzie pokarmowym i eliminowana bez pełnego wykorzystania.
Imbir

Imbir (Zingiber officinale) to popularne zioło kulinarne o wielu zaletach leczniczych. Od tysięcy lat jest stosowany w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, od problemów trawiennych i przeziębienia po mdłości i wysokie ciśnienie krwi.
Badania nad imbirem wykazały, że ma on również silne właściwości przeciwzapalne. Dzieje się tak, ponieważ imbir zawiera wiele związków leczniczych, które wpływają na poziom zapalenia w organizmie, takich jak gingerol, shogaol, zingiberen i zingeron.
Imbir jest jednym z najlepszych ziół na ból i stany zapalne. Ma właściwości przeciwbólowe, czyli łagodzące ból, związane z jego działaniem przeciwzapalnym. To, co sprawia, że imbir jest tak wspaniały jako zioło lecznicze, to jego wszechstronność, dzięki której można go łatwo dodać do diety na różne sposoby.
Ludzie dodają imbir do potraw, włączają go do zup, robią z niego herbatę, przyjmują kapsułki z imbirem lub proszek.
Czosnek
Czosnek (Allium sativum) to kolejna popularna przyprawa kulinarna o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Czosnek jest używany w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat, a wiele dolegliwości, na które go stosowano, to stany zapalne, takie jak zapalenie stawów, zapalenie oskrzeli i infekcje.
Czosnek jest jednym z najlepszych ziół na stany zapalne i obrzęki. Większość korzyści zdrowotnych czosnku pochodzi ze związków siarki: allicyny, disiarczku diallilu i S-allilu cysteiny. Badania nad tymi związkami wykazały, że mają one silne działanie przeciwzapalne.
Podobnie jak imbir i kurkuma, czosnek jest uniwersalny i łatwo go dodać do diety na różne sposoby.
Czarny pieprz

Pieprz czarny (Piper nigrum L.) to kolejna doskonała przyprawa kulinarna o właściwościach leczniczych. Główny aktywny związek w czarnym pieprzu, zwany „piperyną”, jest uważany za silnie przeciwzapalny. W badaniach na zwierzętach z udziałem myszy z zapaleniem stawów stwierdzono, że piperyna bardzo skutecznie zmniejsza obrzęk stawów i markery stanu zapalnego. Niewiele jest jednak badań na ludziach dotyczących przeciwzapalnego działania czarnego pieprzu. Podobnie jak inne przyprawy kulinarne, czarny pieprz jest powszechnie dostępny i łatwy do dodania do różnych potraw, co czyni go łatwym sposobem na dodanie do swojej diety większej ilości przeciwzapalnych ziół.
Papryka cayenne
Papryka Cayenne (Capsicum annum) to popularny rodzaj papryki pochodzący z Ameryki Środkowej. Mają wiele zastosowań medycznych, w tym silne działanie przeciwzapalne. Lecznicze właściwości papryki cayenne są związane z zawartym w niej związkiem o nazwie kapsaicyna. To właśnie ten związek nadaje papryce ostry smak, ale także pomaga zmniejszyć markery stanu zapalnego w organizmie, co może pomóc w utrzymaniu niskiego poziomu stanu zapalnego. Kolejną zaletą pieprzu cayenne jest to, że jest bardzo przystępny i szeroko dostępny. Ponadto papryka ta jest bardzo ostra, więc jej odrobina wystarcza na długo.
Ashwagandha
Ashwagandha (Withania somnifera) to doskonałe zioło lecznicze o wielu zaletach zdrowotnych. Jest silnym adaptogenem, który pomaga organizmowi lepiej przystosować się do stresu. Oprócz korzyści adaptogennych ashwagandha jest znanym środkiem przeciwzapalnym.
Jako adaptogen, ashwagandha pomaga obniżyć poziom kortyzolu w organizmie i zwalczać negatywne skutki stresu, w tym stany zapalne. Ponadto, ze względu na swoje działanie przeciwzapalne, ashwagandha może pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi, złagodzić zmęczenie nadnerczy i wzmocnić funkcje odpornościowe.
Korzeń traganka
Astragalus (Astragalus membranaceous) to roślina lecznicza powszechnie stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest stosowany od tysięcy lat jako adaptogen i poprawia zdrowie układu odpornościowego. Badania nad korzeniem traganka wykazały, że może on zmniejszyć poziom zapalenia i stresu oksydacyjnego.
Przeciwzapalne właściwości korzenia traganka przypisuje się zawartym w nim związkom, takim jak saponiny, flawonoidy i polisacharydy. Korzeń traganka można znaleźć w różnych formach, takich jak nalewki, kapsułki, herbata oraz całe lub pocięte korzenie.