Ta sałatka z buraków z rukolą ma wymyślny smak, ale jest tak prosta do zrobienia. Jest to efektowna i aromatyczna sałatka, która nadaje się na przyjęcie lub wspaniały posiłek w domu.
Wskazówka: Tak, możesz absolutnie ugotować buraki do 3 dni wcześniej, przykryć i schować do lodówki, aż będą gotowe do użycia.
Składniki na sałatkę z buraków z rukolą:

6 średnich buraków
6 filiżanek młodej rukoli, opłukanej i osuszonej
1/2 szklanki sera feta, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego
1/2 szklanki orzechów pekan, tostowanych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Balsamiczny Vinaigrette Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy dijon
1 ząbek czosnku, wyciśnięty lub drobno zmielony
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Jak zrobić sałatkę z buraków z rukolą:
Rozgrzej piekarnik do 200˚. Wyłóż folią dno średniej blachy do pieczenia. Zawiń każdego buraka w arkusz folii, zawijając go szczelnie, aby się uszczelnił i ułóż buraki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę lub do momentu, gdy największy burak będzie łatwy do przebicia. Wyjmij z piekarnika, rozwiń folię i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie obierz skórki i pokrój na połówki, a następnie na kliny.
Pro Tip: Obieranie ugotowanych buraków jest łatwe, jeśli masz parę rękawiczek, aby mieć czyste ręce. Buraki obiera się od razu. Odcinam również końcówkę korzenia, aby odrzucić wszystkie części buraka, które dotykały folii.
Upraż 1/2 filiżanki orzechów pekan na suchej patelni, często rzucając, aż staną się złote i aromatyczne. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Przełóż rukolę do dużej miski, a następnie dodaj pozostałe składniki sałatki: pokrojone buraki, 1/2 szklanki sera feta, 1/2 szklanki opiekanych orzechów pekan i 1/2 szklanki suszonej żurawiny.
Jak zrobić Vinaigrette Balsamiczny:
- W słoiku połącz wszystkie składniki dressingu (1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę musztardy dijon, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu) i dobrze wstrząśnij, aby się połączyły, a następnie dodaj do sałatki do smaku. Jeśli nie podajesz sałatki od razu, wstrząśnij dressingiem ponownie tuż przed nałożeniem na sałatkę.
- Zwykle zostaje mi trochę sosu (około 1/4) z tej sałatki. Resztki sosu to dobry problem, który warto mieć!