Producenci

Nowe produkty

Nasz sklep

Nasz sklep

42-286 Koszęcin, Św. Wawrzyńca 1b

Ostatnio przeglądane

Informacja

Karpatka bezglutenowa 500g Bezgluten Zobacz większe

Karpatka bezglutenowa 500g Bezgluten

5906720572184

Nowy produkt

10,35 zł brutto

Więcej informacji

Bezglutenowe, tradycyjne ciasto ptysiowe, przełożone kremem budyniowym.

 

Składniki: Krem (59%): cukier, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana. Ciasto w proszku (41%):  skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, proszek do pieczenia bezglutenowy (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana), cukier, substancja zagęszczająca: guma guar;  emulgatory: lecytyna,  mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, pektyny; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu /po upieczeniu/:

  • Wartość energetyczna: 1555 kJ /373 kcal
  • Tłuszcz:  25 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  3,0 g
  • Węglowodany:  33 g
  • w tym cukry: 18 g
  • Błonnik:  1,8 g
  • Białko: 3,2 g
  • Sól: 0,38 g

 

Masa netto: 500 g

Opakowanie zawiera:  205 g mieszanki do przygotowania ciasta, 295 g mieszanki do przygotowania kremu/

Do sporządzenia ciasta należy przygotować następujące składniki:

Do kremu:

  • ½ margaryny
  • 1 masło
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Cukier puder do posypki gotowego ciasta.
  • Do ciasta:
  • 1/2 margaryny
  • 5 jajek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

1. Zagotować 300 ml wody z ½ margaryny, następnie dodać zawartość torebki i dobrze wyprażyć. Wystudzić.

2. Do zimnej masy wbijać kolejno po jednym jajku, miksować około 5 minut.

3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każda z nich rozprowadzić cienka warstwa na blaszce o wymiarach ok. 25 x 30 cm.

4. Wstawić do nagrzanego do temperatury 220 C piekarnika i piec kolejno przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru.

5. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem.

Krem:

1. Z ilości 500 ml mleka odlać 1 szklankę i rozpuścić w niej zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotować.

2. Na gotujące sie mleko wlać rozprowadzony proszek. Całość chwilkę gotować, energicznie rozcierając grudki. Po wystudzeniu zmiksować masę z kostka miękkiego

masła i ½ kostki margaryny. Do smaku dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny.

 

PTYSIE BEZGLUTENOWE

Sposób przygotowania:

Ciasto i krem przygotować wg sposobu podstawowego. Na natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia blachę wykładać łyżeczka porcje ciasta. Piec w temperaturze 220 C przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu ptysie przekroić w poprzek i napełnić kremem.

Darmowa dostawa od 200zł

Przy zakupie za 200zł lub więcej
nie doliczamy dodatkowych opłat za przesyłkę!

Jeśli dokonasz zakupów na kwotę 100 do 199,99zł
koszt przesyłki wyniesie tylko 10zł!

Szczegóły na https://chata-zdrowia.pl/info/dostawa

30 innych produktów w tej samej kategorii: